Откриват паметник на български хан в Италия

Той е един от синовете на хан Кубрат

Откриват паметник на български хан в Италия

В италианския град Челле ди Булгериа откриват паметник на българския хан Алцек. Преди месеци ви информирахме, че родолюбиви българи събират пари за изграждането на статуята, която ще напомня за общите корени на българския и италианския народ.

На откриването на новата придобивка на града ще присъстват кметът на града и посланикът на България в Италия Марин Райков, съобщиха от пресцентъра на Националния исторически музей.

Хан Алцек е един от синовете на хан Кубрат. С част от народа в областта, която му е била подчинена след удара на хазарите върху Велика България, се преселва в Италия и сключва договор с краля на лангобардите Гримуалд /662-667 г./, който му позволява да се смята за федерат.

Българите се заселват в региона Молизе - в тогавашните околии Селино, Бояно и Изериня, лоялни и коректни федерати са и постепенно се италианизират. Странното име на градчето идва от легендата, че тук е имало манастир с български монаси. 

Жителите на Челле ди Булгериа имат съзнанието, че са потомци на българи, макар и да не знаят и една дума на български. Това е валидно и за потомците на българи в околните селища. Те се гордеят с произхода си и много от тях са превърнали етническото си име във фамилно – Булгарини, Булгаро, Булгари. Такова е фамилното име и на един от крупните производители на парфюми.

Коментари: 0