„Отлагането“ на търговската война между САЩ и Китай успокои пазарите

За пръв път от месец март насам Dow Jones приключи сесията над психологическата граница от 25 000 пункта

„Отлагането“ на търговската война между САЩ и Китай успокои пазарите

Снимка: Pixabay

468 ~ 3 мин. четене
Водещите американски индекси записаха ден на положителни резултати. За пръв път от месец март насам Dow Jones приключи сесията над психологическата граница от 25 000 пункта, благодарение на „отлагането“ на търговската война между САЩ и Китай. Boeing, Caterpillar и United Technologies бяха отличниците в индекса за деня. S&P 500 напредна с 0.74%, затваряйки на 2 733. Технологичният NASDAQ добави половин процент към стойността си с ръст до 7 394.

General Electric обяви, че ще работи с производителя на железопътно оборудване Wabtec, сключвайки сделка за 11.1 млрд. долара, което поведе акциите на GE нагоре с 2%. Междувременно компанията Fifth Third Bancorp ще придобие MB Financial за 4.7 млрд. долара под формата на пари в брой и акции. Книжата на MB Financial поскъпнаха с 12.9%.

Европейските акции затвориха сесията с положителни резултати в първия работен ден на седмицата. Инвеститорите бяха успокоени от търговското споразумение между Китай и САЩ. По-рано финансовият министър Стивън Мнучин обяви, че Пекин и Вашингтон временно преустановяват на практика все още нестартиралата война между двете най-големи икономики в света.

Поради почивния ден в Германия, немският бенчмарк остана непроменен от петъчното си ниво, но британският FTSE реализира ръст от повече от процент. Френският САС продължава с увереното си възходящо движение и в края на деня добави 0.41% към стойността си. Водещият италиански индекс записа спад от 1.5% поради политически притеснения основно около формирането на ново правителство. Корпоративните отчети на нискотарифната авиолиния Ryanair изстреляха компанията с близо 5% нагоре. Резултатите са за 10% ръст в нетната печалба на годишна база. Altice беше сред най-слабо представилите се компании за деня. Книжата ѝ поевтиняха с повече от 7%. Щатският петрол поскъпна с 1.65% до 3.5-годишен връх.

Отчасти това се случи заради притесненията около ситуацията с Иран и изборите във Венецуела - страна, богата на петрол. Европейският сорт Брент също нарасна с 1.07% до 79.52 долара за барел. Златото остана под границата от 1 300 долара за тройунция.

Изявление на Марк Карни

Гуверньорът на Централната банка на Англия Марк Карни ще направи изявление в 11:15 часа днес. Пазарните участници внимателно следят за насоки относно бъдещата парична политика. Малко по-късно, в 12:00 часа българско време заедно с някои от останалите членове на Комитета ще разискват настоящето икономическо положение и нивото на инфлация в страната пред Парламентарната комисия по финанси. Като ръководител на Комитета по паричната политика (MPC) на АЦБ, който контролира краткосрочните лихвени проценти, Карни има голямо влияние върху стойността на британската валута. Коментарите му могат да предизвикат краткосрочна волатилност при валутните двойки, съдържащи британския паунд.

Инструмент на фокус - United Health Group Inc.

Акциите на британската компания за здравни услуги се движат с уверен възходящ темп през последните години. В края на януари тази година бе достигнат рекорден връх, но беше последван от рязък спад. В момента е формирано възходящо ниво на подкрепа и котировките са в непосредствена близост до нивото от края на януари. Възможно е да последва лек спад в цената, след което да бъдат достигнати нови рекордни стойности.

GBP/USD

4-часовата графика на валутната двойка GBP/USD ни показва формираното ниво на съпротива, което не позволява на котировките да прекъснат низходящото движение. Индексът на относителната сила се намира в зона около 30 пункта и 50-периодната подвижна средна е над котировките, което ни кара да смятаме, че влизането в къса позиция е подходящо до достигане на нива 1.3300-1.3200, а и до по-ниски.

OilUK

На 8-часова графика на петрола сорт Брент се вижда силно възходящото движение на суровината. След като миналата седмица бе достигната цена от 80 долара за барел за пръв път от 2014 г. насам, последва леко понижение от върха. Все още котировките се движат над линията на подкрепа, която почти съвпада с 50-периодната подвижна средна и смятаме, че ще има опит за докосване до линията, но ще е неуспешен и ще станем свидетели на ново поскъпване на течното злато.

CAC 40

Може да се каже, че френският индекс успя да се справи с корекцията от началото на февруари, Преминаването на психологическата граница от 5 600 пункта показа, че биковете надделяват над мечките. В комбинация на възходящото движение на осцилатора MACD, който е в положителна зона, позиционирането на котировките много над 50-дневната ЕМА и силно вертикалната линия на подкрепа, смятаме че пазарните участници ще продължат да инвестират във френския бенчмарк.
Коментари: 0