Над 200 000 кв. м логистични площи ще бъдат пуснати през 2018 г.

Делът на незаетите модерни складови и логистични площи остава под 2% от общите налични в София

Над 200 000 кв. м логистични площи ще бъдат пуснати през 2018 г.

Снимка: Pixabay

1872 ~ 2 мин. четене
Пазарът на индустриални имоти в София отбелязва леко оживление на наемната активност през 2018 г., показва проучване на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton. Причината за това са новопостроените модерни складови и логистични площи в България.

Докладът на компанията за първото тримесечие сочи, че в строеж са 212 000 кв. м, които са планирани да бъдат завършени през тази и следващата година. Макар и едва 34 000 кв. м от тях да са предназначени за отдаване под наем, излизането им на пазара води до ръст на активността, пишат анализаторите. Към началото на 2018 г. около 70% от тези нови площи са били наети още по време на строеж.

„Търсенето на модерни складови и логистични площи в София остава високо и пазарът през последните месеци го доказва. Ръстът на предлагането не е голям, но очакваме новите площи да бъдат усвоени бързо и наемната активност да е по-висока в сравнение с предходната година“, коментира Владимир Гюрджиев, мениджър „Индустриални имоти и развитие на парцели“ в Cushman & Wakefield Forton.

Данните показват, че през първото тримесечие на 2018 г. общият обем на усвоените индустриални площи в София е бил 39 400 кв. м. Част от тях са новозавършени сгради за собствено ползване, като новия хъб на DHL край Летище София. Като цяло районът около летището остава предпочитан от логистични оператори и куриерски компании, чиито бизнес в голяма степен е свързан с въздушния транспорт.

Заради ограниченото предлагане на модерни индустриални имоти делът на незаетите имоти остава под 2% от общите налични площи в София. Предлагането на пазара достигна 954 300 кв. м, като по-голямата част от него са имоти за собствено ползване, пишат от консултантската компания.

През първото тримесечие наемите на модерни складови и логистични площи в столицата са се задържали на €4.5/кв. м и на €4/кв. м за по-големи имоти. В района на летището нивата надхвърлят €5/кв. м. Въпреки дисбаланса между търсене и предлагане не се очаква последващ ръст на наемните нива.

Засиленият инвестиционен интерес към индустриални площи доведе до лек спад на доходността, като към началото на годината тя намаля до 8.75% по оценки на Cushman & Wakefield Forton. Заради липсата на завършен и добре структуриран продукт обаче, все още няма приключени големи сделки на пазара.
Коментари: 0