Отмениха мача Германия-Холандия (допълнена)

Стадионът е евакуиран

Отмениха мача Германия-Холандия (допълнена)
208 ~ 3 мин. четене

Отмениха мача Германия-Холандия в Хановер. Зрителите на срещата, които вече са били на стадиона са евакуирани, предаде ДПА, позовавайки се на полицията. Приятелският мач между двата отбора е на стадион HDI-Arena в Хановер. Срещата трябваше да започне в 21:45 минути и е отменена към 20:15 минути от органите на реда в страната. 

Полицията потвърди, че "подозрителен обект" е бил намерен на стадиона и се е наложило всички хора да бъдат евакуирани незабавно. Журналистите, присъстващи на срещата са съобщили в социалните мрежи, че са били помолени да напуснат стадиона, предава Deutsche Welle.

Шефът на местната полиция Фолкер Клувер съобщи, че е имало "сериозни планове нещо да бъде взривено" на стадиона. Той призна, че има "конкретна опасност за цял Хановер." Най-вероятно полицията е разкрила атентат, минути преди той да бъде извършен.

Според германското издание "Kreis Zeitung" в района на стадиона е открита кола, преобразена като линейка, в която са намерени експлозиви. Полицейските власти в града потвърдиха, че тяхната намеса е спряла "конкретен план за експлозии" около футболната среща.

Според информация от последните минути и "друго устройство" е открито във влак в Хановер. Част от Централната гара в града е затворена. Евакуирана е и концертната зала Tui Arena, където трябваше да свири групата Söhne Mannheims съобщава "Telegraph.

В официално съобщение от полицията за феновете се съобщава те да не "стоят на едно място" и да "се движат далеч от стадиона". Влаковете и общественият транспорт, които се движат около стадиона също са спрени, а на хората се препоръчва да се движат пеша. 

По време на евакуацията германският национален отбор е бил на път към стадиона, немската футболна асоциация потвърди, че отборът е отведен на безопасно място.

По официална информация не е имало паника от страна на феновете, които са напуснали стадиона. Почти всички пешеходци са евакуирани от района, но журналистите в момента остават в безопасна зона около стадиона. Освен в района на Arena, на централната гара в Хановер и на летището също има засилено полицейско присъствие. 

По-рано тази вечер "подозрителен обект" е открит от полицейските сили около стадиона. Феновете не бяха допуснати да влязат в зоната около HDI-Арена. Въпреки това, в крайна сметка полицията отворя входовете, което позволява на журналисти и фенове да влязат на стадиона.

Към Хановер пътува министърът на вътрешните работи Томас де Мезиер, който лично ще ръководи операцията по установяване на сигурността и разкриване на евентуални атентатори.

Германският канцлер Ангела Меркел по-рано бе съобщила, че ще присъства на срещата, за да изпрати сигнал, че страната няма да се преклони пред тероризма. Трима холандски министри (на отбраната, здравеопазването и спорта) също е трябвало да присъстват на контролата днес.

Капацитетът на стадион HDI-Arena в Хановер е 14,000 души. Феновете бяха подготвили специална хореография, с която да засвидетелстват подкрепата си към случилото се във Франция, пише kmeta.bg.

По-рано днес е отменена и срещата между Белгия и Испания, това се случи, след като в Белгия бе вдигнато нивото на заплаха от терористичен акт. 

Припомняме, че преди три дни приятелската среща между Франция и Германия на "Стад дьо Франс" бе помрачена от серия терористични актове в Париж, довели до смъртта на повече от 129 души във френската столица. Трима атентатори-самоубийци се взривиха в околностите на стадиона, като един от тях се е опитал да внесе бомбата на трибуните.

Подкрепи Economic.bg