Отношения без форма на XXIX-я арт фестивал \"Процес-Пространство\"

Домакин на утвърдения международен форум от 18 май до 15 юни ще бъде Пловдив

Отношения без форма на XXIX-я арт фестивал \
2621 ~ 3 мин. четене

Под мотото „Отношения без форма“ ще се проведе XXIX-ят арт фестивал "Процес-Пространство" от 18 май до 15 юни 2019 г. В богатата фестивална програма ще бъдат представени 14 участника, споделяйки артистичната сцена с множество разнообразни културни събития, част от „Пловдив - Европейската столица на културата 2019“.

Проектът е с основен фокус съвременното изкуство и различните негови форми, като настоящето издание представя утвърдени творци от България, Япония, Канада, Норвегия, Великобритания, Чехия и Германия.

Ето как обясняват избора си на мото „Отношения без форма“ организаторите на форума: „Отношенията, независимо дали са в математически или хуманитарен смисъл обикновено не могат да бъдат без форма, но ако случайно са, то те откликват на някаква драма. Мотото на фестивала за 2019 година е такова, защото неговата история и изобщо времето, в което съществува са били винаги драматични".

Фестивалът „Процес-Пространство“ има дългогодишна история, като началото му е поставено в далечната 1992 г. в гр. Балчик от изкуствоведа Димитър Грозданов. През всичките тези години до днес няма пропуснато издание, което го прави един от най-дълго съществуващите фестивали за съвременно изкуство в най-новата история на България. Наред с творческата програма, по време на  тазгодишния форум, са предвидени редица съпътстващи инициативи, презентации и работни уъркшопи.

На 21.05.19 г. в къща „Постоянна експозиция живопис на Енчо Пиронков“ (ул. “Васил Кънчев“№1, Стария град, Пловдив) ще се проведе дискусионен и видео панел на тема „Нови виждания в съвременното изкуство“ с две презентации с прожекции на немските творци – Рикарда Валхойзър (с филм „Паралелни вселени, квантова физика, нишки, ножици и лепило“) и на Матиас Рот (видео прожекция „Трафик джем”). 

Нено Белчев ще представи своя автобиографичен филм „Моето сърце е октопод или баща ми на брега на черното море“ на 19.05.19 г. в къща “Best rest” (ул.Парчевич“№13, Пловдив). Особен интерес представляват уършопът на Кристийн Гист (Великобритания) „Алтернативни истории“(16+) на 24.05.19 и пърформънсът на открито с платове и бои на Норико Мазда Кура (Япония) на 28.05.19 г., като и двете събития са в къща “Best rest” (ул. Парчевич“№13, Пловдив).

Сред съпътстващите проекти на фестивала е и радващият се на широко одобрение и популярност сред публиката пътуващ арт проект на изкуствоведа Христина Бобокова, представящ бронзова скулптура „Прегръдката“ на художничката Ода Жон. Творбата ще бъде експонирана от 18.05.19 г. до 15.06.19 г. в близост до Катедрален храм „Успение Богородично“ (в сърцето на Стария град на Пловдив), където свободно ще може да бъде видяна от всеки любопитен или случаен минувач. 


Така ще бъде спазена основната концепция на пътуващата творба за неконтролирано и не режисирано взаимодействие между нея и зрителите, което всъщност е и същинската функцията на обществената скулптура – да възбужда мисли и чувства, да привлича или дори дистанцира. Изборът на локация за пътуващия арт проект среща одобрението и се радва на любезното съдействие на Пловдивска митрополия, която за първи път откликва на подобна инициатива, поради съществото на проекта и водещата тема на творбата, а именно любовта в нейното най-чисто проявление – между майката и рожбата.

Краят на XXIX-то издание на фестивала „Процес-Пространство“ ще бъде отбелязан с финална изложба под името „Отношения без форма“ на 31.05.19 г. от 18:00ч. в галерия „Резонанс“ (ул.“Парчевич“№14, Пловдив), където всички 14 участници в престижния форум ще имат възможност заедно, на едно място, да представят своето отношение и виждания в съвременното изкуство.  

Останалите събития, включени в богатата програма на фестивала и детайли от неговото провеждане могат да бъдат проследени в социалните мрежи и фейсбук страницата на форумa: Process Space Art Festival.   

Коментари: 0