Паметникът на Бузлуджа може да бъде модернизиран с европейски пари

Той е сред 12-те полуфиналисти, излъчени от европейската неправителствена организация “Европа Ностра“

Паметникът на Бузлуджа може да бъде модернизиран с европейски пари

Дом-паметникът на връх Бузлуджа е сред 12-те полуфиналисти, излъчени от европейската неправителствена организация “Европа Ностра“ като обекти, за чието спасяване ще се окаже съдействие. Това стана ясно днес на съвместна пресконференция на областният управител Гергана Микова и арх. Дора Иванова, автор на проекта за спасяването на монумента, предаде Kmeta.bg.

„Свидетели сме на интересна ситуация. България е председател на Съвета на ЕС, а 2018 г. е година на европейското културно наследство. Номинацията на паметника на Бузлуджа от „Европа Ностра“ е шанс той да бъде запазен“, каза арх. Иванова. Фондацията на младата архитектка „Проект Бузлуджа“ е част от мрежата на „Европа Ностра“, в която членуват над 250 неправителствени сдружения.

Организацията, която се занимава с опазване на културното и историческо наследство, ще подпомогне реставрирането на 7 паметника. Ако този на Бузлуджа е сред тях, ще има гарантирана помощ от Комисия от европейски експерти и специалисти, които ще направят обследване на паметника и ще изразят компетентното си мнение за възможностите за неговата реставрация. 

„Европа ностра“ няма да осигури пряко финансиране на евентуалните възстановителни дейности, но попадането сред седемте финалисти, ще създаде възможности да се търсят различни варианти за спасяване на разрушения монумент.

„Ще се възползваме от всяка възможност, която ни бъде предоставена. Една от тях е публично-частното партньорство. Интерес към този обект има отстрана на различни инвеститори и аз съм оптимист за бъдещето. На първо място трябва да се извърши консервацията на паметника и след това да се мисли за това с какво съдържание ще бъде изпълнен той. Ние водим борба за оцеляването му и за това Бузлуджа да спре да разделя хората на България“, каза Гергана Микова. „Сега има шанс повече от всякога паметникът да бъде запазен. Той има огромен туристически потенциал. Хора от цяла Европа продължават да го посещават. Въпреки че достъпът в полуразрушената сграда е забранен, много туристи денонощно влизат вътре и то срещу заплащане“, допълни тя

Областният управител съобщи още, че в най-скоро време на Бузлуджа ще бъде осигурена 24-часова охрана.

На 15 март „Европа Ностра“ ще обяви седемте европейски паметника, за чието съхраняване ще бъде оказано съдействие.

Коментари: 0