Паметникът пред НДК ще бъде махнат през пролетта

Скулптурите вероятно ще бъдат изложени в Музея на социалистическото изкуство

Паметникът пред НДК ще бъде махнат през пролетта
332 ~ 1 мин. четене
Разпадащият се паметник “1300 г. България” пред НДК ще бъде премахнат още през пролетта, или най-късно в началото на лятото, потвърдиха от Столична община. Засега не е ясно какво ще се случи с монумента след неговото отстраняване. Вероятно обаче бетонната структура ще бъде разрушена, а скулптурите, които сега са прикрепени към нея, ще бъдат изложени в Музея на социалистическото изкуство.

Решението за премахването на паметника беше взето от Столичния общински съвет още през 2014 г., а на негово място да бъдат възстановен мемориалът на Първи и Шести софийски пехотен полк. Срещу това решение бяха пуснати няколко жалби в съда, но голяма част от тях отпаднаха на няколко инстанции.

Едната от жалбите беше на автора на паметника - проф. Веселин Старчев, според когото това е престъпление срещу изкуството и авторското право.

Монументът „1300 години България" е построен пред НДК в средата на 70-те години на миналия век от комунистическата власт и споровете за съдбата му се водят от 15 години.

От Войнишкия паметник са останали няколко паметни плочи с имена на загиналите, както и оригиналният лъв, който се пази във Военноисторическия музей. В оригиналния вариант статуята е поставена между три масивни и високи стени, разположени П-образно, върху които са изписани имената на 3000 души.
Подкрепи Economic.bg