Panasonic влага $256 млн. в завод на Tesla

Производството на соларни панели започва през лятото на 2017 г.

Panasonic влага $256 млн. в завод на Tesla

Panasonic ще инвестира 256 млн. долара в завод за фотоволтаични клетки и модули на Tesla, задълбочавайки партньорството между двете компании. Фабриката, избрана за сериозната инвестиция, се намира в Бъфало, Ню Йорк.

Японската компания постепенно се отказва от потребителската електроника и се фокусира все повече върху автомобилните компоненти и други дейности, насочени към корпоративни клиенти.

Като част от сделката американският производител на електромобили е поел дългосрочен ангажимент за покупки от Panasonic, освен предоставянето на необходимите сгради и инфраструктура.

В съвместно изявление двете компании обявиха, че планират да започнат производство на фотоволтаични модули през лятото на 2017 г. и да увеличат мощността им до 1 гигават през 2019 г., съобщава Reuters.

Планът е част от партньорството в областта на соларните технологии, което двете компании обявиха през октомври, но без да разкриват инвестиционни подробности.

Сътрудничеството между Panasonic и Tesla, договаряно от седмици зависеше от сближаването между Tesla и производителя на слънчева енергия SolarCity. През ноември Tesla и SolarCity най-после получиха от акционерите си зелена светлина за сливането.

Tesla, която ще използва фотоволтаични компоненти в съчетание с мощностите си за съхраняване на електричество, обещава създаването на 1400 работни места в Бъфало.

Американската и японската компании ще работят заедно за разработката на нови технологии за друг завод на SolarCity в Калифорния.

Tesla работи ексклузивно с дългогодишния си партньор Panasonic, който осигурява батериите за предстоящия й Model 3 – първият модел на компанията, предназначен за масова продажба. Останалите 2 модела – Model S и Model X също са с батерии на японската компания.         

Коментари: 0