Папата възобнови следенето за педофилия в римокатолическата църква

Новината идва малко преди показания от един от главните свидетели в скандала с прикриване на педофилски деяния на висш чилийски духовник

Папата възобнови следенето за педофилия в римокатолическата църква

Папа Франциск възобнови дейността на експертна комисия, която следи за сексуални посегателства срещу деца в средите на Римокатолическата църква, и назначи в нея нови членове, предадоха Associated Press и DPA.

Според разпространено днес съобщение на пресслужбата на Ватикана в комисията са назначени деветима нови членове, като членството си са запазили седмина от предишния състав на комисията, чийто тригодишен мандат е изтекъл на 17 декември 2017 година. В комисията, която ще се оглавява от архиепископа на Бостън Шон о'Мали, са включени и жертви на сексуално посегателство от католически свещеници. Имената на тези членове на комисията не са огласени.

Обявяването на новата 17-членна Понтификална комисия за защита на малолетни става в същия ден, когато ватикански следовател ще взема показания в Ню Йорк от един от главните свидетели в скандала с прикриване на педофилски деяния на висш чилийски духовник.

Коментари: 0