Парадоксалната война на Тръмп срещу технологичните компании

Ако технологичните акции изостанат, на целия пазар ще му е трудно да продължи да расте

Парадоксалната война на Тръмп срещу технологичните компании

Снимка: БТА

1708 ~ 2 мин. четене
Американският президент Доналд Тръмп обича да се хвали с това колко добре се справя борсата по време на неговия мандат. В този ред на мисли сегашните му заплахи към големите технологични компании в сферата на социалните мрежи звучат още по-озадачаващо. 

Яростта на Тръмп този път започна, когато преди дни Twitter маркира две негови публикации като съмнителни от гледна точка на достоверността на информацията. Президентът побърза да разкритикува социалните мрежи, че са политически пристрастни – за пореден път без да прилага доказателства за твърденията си – и дори ги заплаши със закриване. В четвъртък пък подписа заповед, с която ограничава юридическата защита, която имат към момента платформите по отношение на публикациите на техните потребители.  

Любопитното е, че Тръмп обича да чеше егото си с различни икономически показатели, приписвайки си заслугите за тях. Технологичният сектор пък е един от шампионите, като дори на фона на сегашната криза се радва на силен отскок. Индексът Nasdaq е с над 40% над нивата си то 23 март и само на някоко процента от рекордната си стойност от 9 838.37 пункта от 19 февруари.

Това прави продължаващата война на Тръмп срещу технологичните гиганти все по-мистична, пише CNN.

Технологичният сектор и социалните медии бяха един от основните двигатели зад растежа на работните места в Америка, откакто Тръмп встъпи в длъжност – преди пандемията Covid-19 да удари пазара на труда и икономиката. Всяка репресия върху технологичния сектор сега може да доведе до още повече загуби на работни места и да попречи на способността им да поддържат силен растеж, смятат анализаторите. 

„Тази криза ускори дигиталната трансформация, която предприемат предприятията и потребителите“, коментира Брад Нойман, директор на пазарната стратегия на фонд мениджъра Alger в доклад миналата седмица. Той обръща внимание на вече започналите тенденции в сферата на е-търговията, облачните изчисления и телемедицината, които сега биват допълнително подкрепени от пандемията. 

Безспорно технологичният сектор крие и основателни опасения, основно в посока на антитръстовите правила. Компании като Facebook, Google и Amazon успяха да се превърнат в мощни гиганти, придобивайки стратегически играчи и задушавайки конкуренцията. 

Но технологичните гиганти и тези в социалните медии вероятно са фасадата на онова, което ще представлява новото нормално работно място, отбелязва Тони Бедикиън, ръководител звеното за глобални пазари в Sitizens Bank. 

Така че последното нещо, което Тръмп би трябвало да иска, е да предложи основен преглед на начина на работа на технологичните компании. Това би могло да доведе до мащабно потапяне на техните акции, особено след като петте топ технологични фирми – Microsoft, Apple, Amazon, Alphabet и Facebook – представляват повече от 20% от пазарната стойност на S&P 500.

Това означава, че всеки инвеститор, който притежава пасивно управляван индексен фонд, харесва ли му или не, прави огромен залог за тях. На целия пазар ще бъде трудно, ако не и невъзможно, да продължи да се увеличава, ако технологичните акции изостават, обобщават анализаторите.

Подкрепи Economic.bg