Париж след една година

\"Една неделя през януари\" разтърси Франция и света

Париж след една година
252 ~ 3 мин. четене

Днес хиляди хора се събраха на Площада на Републиката във френската столица, за да почетат паметта на жертвите на терористичните атаки, които разтърсиха страната през 2015 г. Преди церемонията, в присъствието на роднини и приятели на покойните, президентът Франсоа Оланд отвори паметна плоча на тези, които станаха жертва на ислямските екстремисти.


В мемориалния концерт ветеранът френската рок сцена, Джони Холидей ще представи своята песен "Un dimanche de janvier" („Една неделя през януари“)написана в памет на атаките. Ще звучи, разбира се и Марсилезата. Церемонията ще премине при обичайните вече строги мерки за сигурност в продължаващото извънредно положение в страната.

Според проучване на БВА година след атентатите мнозинството от французите (около 75%) са още привързани към лозунга "Аз съм Шарли", подет и по света.

Междувременно стана известно, че нападателят на полицейски участък в Париж в четвъртък, точно в годишнината на атаката срещу "Шарли ебдо", който бе застрелян от полицията, е пребивавал в център за бежанци в Германия.


Трагедия в международни размери

На 7 януари, 2015 г. ислямисти атакуваха редакцията на сатиричния вестник Charlie Hebdo, където хладнокръвно застреляха известните в цяла Франция карикатуристи на изданието, включително главеният редактор Шарб, художниците Кабю, Тинюс и Волински.

Този случай шокира света и най-вече Франция, тъй като тя възприема  атаката срещу свободата на изразяването и републиканските ценности като цяло. Въпреки това, поредицата трагични събития не свършиха тогава. Още на следващия ден последва инцидент с братя Куаши, които бяха обвинени за атентата срещу редакцията на "Шарли ебдо" и бяха убити при щурм на силите на реда, преди това те държаха заложник. Броят на жертвите на терористични атаки във Франция през януари е общо 17 души.


Осем месеца по-късно, на 13 ноември терористични актове шокираха страната отново, и последиците от тях бяха още по-ужасни. За серията от атаки, отговорност пое радикалната група "Ислямска държава".

Тогава атаките взеха живота на 130 души, 90 от които бяха на мача на националите отбори на Франция и Германия. Още 350 души са били ранени.

Безопасност

По-рано тази седмица, Оланд, говорейки в Париж пред служителите на реда, обеща преди края на февруари, когато изтече въведеното през есента на извънредното положение в страната, да се въведе законопроект за промяна на конституцията, за да се разширят правомощията на службите за сигурност и съдебната власт с цел укрепване на сигурността във Франция. Той също така обяви намерението си в продължение на две години да създаде 5000 нови работни места в полицията.

Френският президент заяви, че нивото на терористичната заплаха в страната остава високо. "Ние се занимаваме с добре обучени бойци, готови да убиват" - каза той. По думите му, техните действия се координират от чужбина.

Сякаш за да потвърди думите на Оланд, почти едновременно с изявлението му, северно от Париж е бил нападнат полицейскя участък. Тогава във френския квартал въоръжен мъж с нож за рязане на месо се опита да атакува полицията. Тогава загина един човек, а властите намериха писмо на арабски език, в което той "недвусмислено заявява, че е привърженик на идеите на групата ИД". В мобилния му телефон са открити текстови съобщения на арабски и немски език. В допълнение полицаите намерили подозрителен обект, наподобяващ самоделно взривно устройство. Екип от инженери установили, че това е фалшива бомба.

Катализатор на сериозни промени

След нападението в Париж вестник The Wall Street Journal написа: "Терорът по улиците на Париж, е вероятно да бъде катализатор за големи промени в международната политика, последствията от които вероятно ще се усещат в продължение на много години."


С постоянните си терористични нападения в различни части на света групировка продължава да привлича вниманието на международната общност към голямата заплахата от тероризъм.

След атентатите в Париж, Съветът за сигурност на ООН по предложение на Франция, единодушно одобри резолюция, която насърчава използването на всички необходими мерки в съответствие с международното право, които да се справят с ИД и други терористични организации в Ирак и Сирия.

Коментирайки инцидента, френският премиер Мануел Валс не изключи, че такива актове на терор в бъдеще е вероятно да се повторят. "Въпросът сега не е дали това ще се случи или не, а по-скоро, когато това ще се случи – обяви той. За обществото ще бъде много трудно в продължение на години да живее под заплахата от терористични атаки."

Подкрепи Economic.bg