Над 50% от хотелите в Тунис са затворени

Очаква се още обекти да преустановят дейността си

Над 50% от хотелите в Тунис са затворени
136 ~ 2 мин. четене

Повече от 270 от 570-те работещи хотели  в Тунис са затворени заради кризата в туристическата индустрия. Това съобщава тунизийскиото електронно издание Kapitalis. Според председателя на професионалната асоциация на туризма в Тунис, броят на хотелите затворени в началото на 2016 г. може да се увеличи значително след първото тримесечие, което традиционно е труден период за туристическата индустрия на страната.

След поредицата от терористични актове, извършвани на територията на страната, имаше рязък спад в туристическия поток, което от своя страна доведе до факта, че пазарът напусна Тунис и се отправи към чуждестранните вериги. Най-големите загуби понася испанската верига RIU Hotels & Resorts, която принадлежеше на хотела Imperial Marhaba, на брега пред хотела на 26 юни беше извършен терористичен акт. Също така спира да работи и курортният комплекс Djerba la Douce в Джерба, закриват и френските обекти Dar Djerba и Palm Beach Djerba.

Най-големият удар за сектора на туризма в Тунис идва след спада в интереса на пътуващите от Европа. От почивка на тунизийските брегове започнаха да се отказват туристи от Германия, Франция, Италия и Испания. През 2015 г., страната е загубила повече от 1 милион туристи.

Заради нападенията в страната, потокът от туристи от западните страни е намалял с 50%. В някои страни е наложена и забрана за пътуване до Тунис, която е мотивирана от заплахата от повторение на атентатите.

Най-засегнатите райони в Тунис са "Кап Бон" (полуостров в северозападната част на страната), който трябваше да затвори вратите на 75 хотела. Това е последвано от региона "Джерба-Зарзис" (остров популярен сред чуждестранните туристи), където е преустановена дейността на 64 хотела.

Подобна картината може да бъде видяна на цялата територия на Тунис. Популярната някога туристическа дестинация в един миг остана празна.

Подкрепи Economic.bg