Три партии искат общината да прекрати договора на „Витоша ски”

Договорът на собственика го задължава да инвестира в лифтове, а съоръженията в планината са недостъпни

Три партии искат общината да прекрати договора на „Витоша ски”
2219 ~ 2 мин. четене

Столична община не е предприела никакви мерки за упражняването на следприватизационен контрол върху купувача на дружеството „Витоша ски” ЕАД, което трябва да стопанисва съоръженията в планината. За това алармират партиите „Да, България“, „Демократи за силна България“ и „Зелените“. Трите партии настояват управляващите, Столична община и Столичен общински съвет „да ревизират или разтрогнат приватизационния договор” със собственика на „Витоша ски” АД.

На пресконференция днес по повод занемаряването на туризма в района, партиите обвиниха освен собственика и Столична община. Собственикът на дружеството „Витоша ски” ЕАД не поддържа и модернизира съоръженията в планината. Приватизационният договор го задължава да инвестира в лифтовете и да запази предмета на дейност им, а именно превоза на хора в планината.

Според тях „съучастник” в това е и Столична община, която блокира достъпа на гражданите до планината като тенденциозно намалява и спира градския транспорт до Витоша. Те посочват и друг виновен Министерството на младежта и спорта, което осем години не е ремонтирало влек „Заека“, който е негова собственост.

Витоша безспорно е уникален ресурс за нашия град – София. Тя дава възможности за летен, зимен и ски туризъм на разстояние едва двадесет минути от центъра на милионен град . Едва ли друга европейска столица може да предложи такива конкурентни предимства за своите гражданите, пише в съобщението от пресконференцията.

От партиите дават за пример последните уикенди, през които по пътя към Витоша наистина цари транспортен хаос. „Днес, когато София е Европейска столица на спорта, на Витоша - най-големият парк на града, цари транспортен хаос, не се използват пълноценно разнообразните възможности за масов спорт и рекреация, а повечето лифтове не работят.” На този фон Столична община и държавата в лицето на министерството все още не са предприели никакви конкретни мерки за пускане на съоръженията и подобряване на градския транспорт.

Те искат още в бюджет 2018 да бъдат предвидени средства за премахване на опасните съоръжения, подобряване на автобусните маршрути и използването на по-щадящи горива и да започнат публична дискусия за цялостно развитие на туризма.

Подкрепи Economic.bg