Партията на Зеленски ще обучава депутатите без опит в луксозен хотел

Обучението е организирано в партньорство с престижно местно училище по икономика и предвижда занятия с авторитетни лектори

Партията на Зеленски ще обучава депутатите без опит в луксозен хотел
436 ~ 1 мин. четене
Партията на украинския президент Володимир Зеленски, получила абсолютно мнозинство в парламента на изборите, осигурява обучение за своите депутати без политически опит, предаде "Франс прес", като се позова на школата организатор на обучението.

Над 250 бъдещи депутати ще изучават в течение на седмица основите на "политическата стратегия", макроикономиката, правото и комуникациите. Те ще се запознаят с изготвянето на държавния бюджет и подготвянето на законопроекти, казаха за АФП организаторите, цитира БТА.

Обучението ще се състои в луксозен хотел в крайбрежното курортно градче Трускавец, Западна Украйна. Депутатите, които ще поемат функциите си до началото на септември, "трябва още от самото начало да са запознати с необходимия за работата им инструментариум", обясни партийната говорителката Тетяна Циба и уточни, че няма достатъчно време за продължителна подготовка, тъй като "обществото изисква промени". Обучението е организирано в партньорство с престижно местно училище по икономика и предвижда занятия с авторитетни лектори и политически фигури с реформаторски виждания.

Три месеца след триумфа на бившия комик Зеленски на президентските избори неговата съвсем нова партия "Слуга на народа", съставена предимно от хора без опит в политиката, победи категорично съперниците си на предсрочните парламентарни избори на 21 юли, като спечели повече от 250 от общо 424 места в еднокамарния парламент.

Тази победа ознаменува безпрецедентно обновяване на политическия елит в Украйна. По данни на неправителствената организация "Опора" над 80 процента от избраниците в новия парламент ще бъдат депутати за пръв път. Средната им възраст е 41 години, със 7 по-малко, отколкото в предишния състав, а жените в него са 88 - с 9 процента повече от преди.
Подкрепи Economic.bg