Изграждат първата фабрика за авиационно биогориво в Европа

Тя ще бъде специализирана в създаването на авиационно гориво, био пропан-бутан и нафта

Изграждат първата фабрика за авиационно биогориво в Европа
1124 ~ 2 мин. четене

Първото предприятие за производство на устойчиво авиационно гориво ще заработи през 2022 г. в североизточния холандски град Делфзейл. Това обяви холандската авиокомпания KLM, която ще бъде основен инвеститор в мащабния проект.

Фабриката ще бъде специализирана в създаването на устойчиво авиационно гориво (SAF), био пропан-бутан (bioLPG) и нафта. За суровина ще бъдат използвани отпадъчни и остатъчни потоци, като употребявано олио за готвене, идващи предимно от индустриалните производства в региона. Първото по рода си съоръжение ще бъде построено от глобалният лидер в сферата на SAF SkyNRG и от 2022 г. ще произвежда 100 000 тона авиационно биогориво на година. 75 000 тона от него ще бъдат купувани  и използвани от KLM, като част от 10-годишен ангажимент, който авиопревозвачът поема с най-голямата инвестиция в устойчиво авиационно гориво, правена досега.

„Тези усилия ще намалят въглеродните ни емисии с 200 000 тона на година, което се равнява на произведените емисии от 1000 полета на KLM между Амстердам и Рио де Жанейро“, обясни президентът и изпълнителен директор на KLM Питер Елберс.

Като вторичен продукт от фабриката на годишна база ще бъдат получавани и 15 000 тона bioLPG, който ще бъде купен от другия инвеститор в начинанието – лидерът в разпространението на пропан-бутан в световен мащаб SHV Energy.

Съоръжението ще работи на устойчив водород, произвеждан с енергия от вода и вятър. Така произведеното устойчиво авиогориво ще осигури намаляване на емисиите на CO2 с поне 85% в сравнение с отделяните от изкопаемите горива. Използването на SAF ще допринесе и за значително намаляване на ултрафините прахови частици и серните емисии.

Устойчивото авиационно гориво е необходимата стъпка на търговската авиационна индустрия за намаляване на въглеродните емисии в краткосрочен план като допълнение към модернизирането на флота и повишаването на оперативната ефективност. Според организацията "Междуправителствена експертна група по климатичните промени" авиацията е отговорна за 3,5% от изменението на климата. Според експертите делът може да нарасне до 15 на сто до 2050 г., ако усилията в борбата с вредните емисии не бъдат увеличени.

Коментари: 0