Първата компания в света, достигнала $1 трилион пазарна стойност, е от Китай

И това се случва през 2007 г.

Първата компания в света, достигнала $1 трилион пазарна стойност, е от Китай

Снимка: Wikipedia

2753 ~ 1 мин. четене

Apple достигна 1 трилион долара пазарна стойност в четвъртък и това я прави първата американска компания, преминала тази граница. Но преди това една китайска компания е преминавала границата - преди повече от 10 години.

Китайският петролен гигант PetroChina достига 1 трилион долара пазарна капитализация през 2007 г., след успешен дебют на Шанхайската фондова борса на 5 ноември същата година. Акциите на компанията в Шанхай почти се утрояват при отварянето на търговията, последвани от ръст на акциите н акомпанията и на борсата в Хонконг. Дебютът на компанията там е години по-рано, разказва CNBC.

Нарастването дава на компанията обща капитализация от 1,1 трлн. долара на борсите в Шанхай и Хонконг.

След това обаче следва пропадане. Пазарната стойност на PetroChina спада до 260 млрд. долара в края на 2008 г., което представлява най-голямата загуба на състояние на акционери в световната история, според Блумбърг.

Причините - финансовата криза и колапсът в цените на петрола. Когато PetroChina прави своя дебют през 2007 г., цената на суровия петрол е била и до над 140 долара за барел. Днес тя е наполовина.


Подкрепи Economic.bg