Първата в света яхта на водород скоро ще плава

Засега обаче тя е само на ниво концепция

Първата в света яхта на водород скоро ще плава

Снимка: Sinot Yacht Architecture & Design 2019

Първата в света суперяхта, задвижвана с водород, може да поеме на плаване съвсем скоро. Холандската компания за проектиране на яхти Sinot представи авангардната концепция, която изглежда се опитва да придвижи индустрията за суперяхти в по-екологична посока.

Създадена в сътрудничество с Lateral Naval Architects, Aqua е дълга 112 метра и ще се захранва изцяло от течен водород и технология за горивни клетки - което по същество означава, че водата ще бъде единствената й емисия. Суперяхтата, която разполага с най-съвременни съоръжения, трябва да работи с максимална скорост от 17 възела, с обхват от 3750 морски мили.

„За разработването на Aqua вползвахме вдъхновение от начина на живот на претенциозен, перспективен собственик, гъвкавостта на водата и най-модерната технология, за да комбинираме това в 112-метрова суперяхта с наистина иновативни функции“, заяви дизайнерът Сандер Сино в изявление малко преди да бъде разкрит подробен модел Aqua на яхтеното изложение в Монако през септември

„Нашето предизвикателство беше да приложим напълно работещи течни водород и горивни клетки в истинска суперяхта, която е не само новатор в технологиите, но и в дизайна и естетиката“.

Технологичната система на Aqua ще разчита на два 28-тонови вакуумно изолирани резервоара, които трябва да се съхраняват при температури до -253 ° C. Втечнения водород се преобразува в електрическа енергия чрез горивни клетки с мембрана за обмен на протони (PEM). След това тази енергия ще бъде предадена на разпределителните табла на кораба и ще бъде разпределена, за да осигури захранване за задвижване, спомагателни системи и хотелски услуги.

Външният и интериорен дизайн на Aqua, който е отнел на разработчиците пет месеца, е почти толкова впечатляващ, колкото и радикалната технологична система. Визуализациите на футуристичната суперяхта показват пет палуби, както и инфинити басейн и спа център. Aqua ще разполага и с зала за хидромасаж, йога пространство, платформа за плуване и плажна палуба в близост до водата.

Коментари: 0