Първи град в Австралия легализира марихуаната

Законът трябва да влезе в сила от 31 януари 2020 г.

Първи град в Австралия легализира марихуаната

Снимка: Pixabay

Австралийската столица Канбера ще стане първият град на страната, който легализира марихуаната след забележителен вот във вторник вечерта.

Законодателите в австралийската столична територия гласуваха законопроект, който позволява на хората на възраст над 18 години да притежават и отглеждат марихуана за лична употреба.

Новият закон трябва да влезе в сила от 31 януари 2020 г., съобщи държавната телевизия ABC, цитирана от CNN.

Според новите разпоредби жителите на територията - която е дом на столицата - ще могат законно да притежават до 50 грама (1,76 унции) марихуана и да култивират до две растения на човек или четири на домакинство.

Промяната прави Австралийската столична територия (ACT) първата от шестте щати и две основни територии на Австралия, която легализира марихуаната за лична употреба.

Новият закон на територията обаче противоречи на националните закони за наркотиците, приети от парламента на Австралия, които забраняват притежаването на марихуана.

Според ABC е възможно тези закони да могат да отменят новия закон.

Не за първи път законите на ACT са в противоречие с националните закони. През 2013 г. АСТ легализира еднополовите бракове - но този акт бе отхвърлен с решение на най-висшия съд в Австралия, който постанови, че законодателството на АСТ е в несъответствие с националния закон.

Но отношението се променя. През 2016 г. австралийският парламент прие поправка, позволяваща марихуаната да се отглежда законно за медицински и научни цели за първи път в Австралия.

В съседна Нова Зеландия притежаването на марихуана за лична употреба все още е незаконно, въпреки че страната е предвидила да проведе референдум за легализирането й през следващата година.

Ако Нова Зеландия легализира марихуаната, тя ще бъде само третата страна в света след Уругвай и Канада, които го правят на национално ниво. Девет щати в САЩ и окръг Колумбия също позволяват употреба на марихуана за развлечение, а наркотикът е декриминализиран в много части на Европа.
Коментари: 0