Първите F-16 ще дойдат у нас през 2023 г.

Поддръжката им ще се прави от българската \"Авионамс\"

Първите F-16 ще дойдат у нас през 2023 г.

Джъстин Фридман и Джим Робинсън

Снимка: Посолство на САЩ в София

1924 ~ 1 мин. четене

Авиоремонтният завод „Авионамс” ще поддържа новите изтребители F-16, които България договори със САЩ. Първите шест от общо 8 бойни самолета по поръчката ще пристигнат наведнъж у нас през 2023 година. Това стана ясно на пресконференция днес в посолството на САЩ в София, в която участваха директорът „Международно бизнес развитие на F-16” в „Lockheed Martin" Джим Робинсън и Джъстин Фридман, заместник-ръководител на посолството.

За пръв път след окончателното одобрение на сделката американската страна и фирмата производител на изтребителите F-16 обясниха детайли.

Поддръжката в "Авионамс" ще включва електрическите компоненти, авиониката и въоръжението.

„Няма никакви орязани способности. Това, което получавате, е най-модерният вариант на 4-о поколение боен самолет в света. Поддръжката е част от пакета, българските военновъздушни сили ще решат къде да се съхраняват самолетите. Очакваме да са в авиобазата Граф Игнатиево и да се поддържат в завода „Авионамс”, който е част от програмата за индустриално сътрудничество”, каза Джим Робинсън.

С Военновъздушното училище ще се работи за тренировката на военните пилоти. Очаква се това да включва не само оборудването, но и учебните програми, разработването на нови симулатори.

Уговорката е България да преведе 2,1 милиарда лева на САЩ до 4 септември. Заради голямата сума и изискването да се плати наведнъж се наложиха промени в държавния бюджет. Българските бойни самолети ще се произвеждат в американския щат Южна Каролина – в нов завод, който отвори през май тази година.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg