Първо потъване на пазарите след 4 поредни „зелени“ сесии

Петролът поевтиня през изминалия ден до 58.92 долара за барел на фона на отслабващата китайска икономика

Първо потъване на пазарите след 4 поредни „зелени“ сесии

Фондовите пазари паднаха за първи път от последните 4 търговски сесии, след като пазарните участници прибраха част от печалбите, след силните движения в края на миналата седмица и вероятно ще останат настрана от рисковите активи, в очакване на заседанието на Федералния резерв в сряда. Акциите на технологичния гигант Apple поевтиняха с 1.4% в началото на седмицата, което поведе индустриалния индекс към отрицателна територия. Dow Jones Industrial Average изостана с 105.46 пункта, с което се понижи под психологическата зона при 28 000 пункта.

Индексът S&P 500 също прекрати положителната си серия, в резултат на изоставането с 0.32 на сто до 3135.96 пункта, докато Nasdaq Composite върна 0.40% от стойността си до 8621.83 пункта. Негативните настроения преобладаваха и в Европа, след като водещите индекси завършиха деня на червено. Един от факторите за лошите резултати на борсите бяха разочароващите икономически данни от Китай. Износът на страната се понижи през ноември за четвърти пореден месец, падайки с 1.1% на годишна база.

Немският индекс DAX се понижи с близо половин процент като се спря при 13105.61 пункта в края на сесията. Търговията в Лондон остана сравнително стабилна в очакване на предсрочните избори на 12 декември. Индексът FTSE 100 се раздели с 0.08 на сто до 7233.90 пункта. В понеделник паладият засия при исторически максимум над $1900, докато цената на златото се покачи с 0.12% до 1461.78 пункта. Ценните метали се засилиха в резултат на по-слабия долар и продължаващите търговски преговори между САЩ и Китай.

Петролът поевтиня през изминалия ден до 58.92 долара за барел на фона на отслабващата китайска икономика и опасенията за спад на търсенето. Сортът Брент се предлагаше на цена от $64.07.

Акценти днес

Икономически данни – Великобритания

Броени ни преди парламентарните избори във Великобритания ще бъдат публикувани икономически данни за индустриалното и промишленото производство, които ще покажат как се движи страната. Очакванията на анализаторите са да излязат по-добри от очакваните данни, което ще бъде доста позитивно за британската лира, при което може да се очаква поскъпване на местната валута и засилване на волатилността.

Инструмент на фокус - Intel

Акциите на Intel се задържат в стабилен възходящ тренд, което ни дава основа да търсим сигнал за влизане в дълга позиция.  Добра възможност за покупка ще имаме при тест на зоната на подкрепа около 50 дневната средна и възходящата тренд линия, където има голяма вероятност цената на отскочи и да възстанови възходящия тренд. За отслабване на основния тренд е нужно понижение на акциите под $53, което би отменило очакванията ни. 

NZD/USD

Силното поскъпване на новозеландския долар накара инвеститорите да приберат част от печалбите си, което отслаби възходящия импулс. В продължение на поскъпването се формира дивергенция с помощта на индикатора RSI, който показва, че е време за обръщане на тренда и формиране на корекция. При понижение под 0.6545 може да влезем в къса позиция с цел достигане до 50 перодната средна около 0.6500

Palladium

Цената на паладия достигна до рекордни нива след устойчив възходящ тренд, което прави много рисково влизането в къса позиция. На 4 часова графика се формира обръщащ модел с поглъщаща свещ, което може да окаже силен натиск върху цената. В допълнение имаме и дивергенцията, която повишава възможността от корекция. Прогнозираме прибиране на печалбите от страна на инвеститорите и понижение на ценния метал до 50 периодната средна.

Nikkei 225

Японският индекс се намира в консолидация от началото на месец ноември, след силно поскъпване.  Тренд продължаващата формация „триъгълник“ дава възможност за покупка при пробив над линията на съпротива около 23500 пункта. Очакванията за продължаване  на основния възходящ тренд остават налични до задържане на индекса над 50 дневната периодна.

Коментари: 0