Паси: Визитата на Борисов в Истанбул е рестарт на турско-европейските отношенията

Гергана Паси се обяви против вота на недоверие

Паси: Визитата на Борисов в Истанбул е рестарт на турско-европейските отношенията

Снимка: Screenshot/ bTV

1352 ~ 2 мин. четене
Визитата на премиера Бойко Борисов в Истанбул е не сам отлично начало на българското председателство на Съвета на ЕС, но и един чудесен рестарт на турско-европейските отношения. Това каза Соломон Паси, министър на външните работи в кабинета „Сакскобургготски”, в ефира на bTV.

Припомняме, че днес в Истанбул бе открита реставрираната църква „Свети Стефан”, позната още като Желязната църква. На събитието освен Борисов от българска страна присъстваха патриарх Неофит, министърът на външните работи Екатерина Захариева, Вежди Рашидов, а от турска премиерът Бенали Йълдъръм, президентът Реджеп Тайип Ердоган и други. 

Във връзка с подканата на турския държавен глава към Бойко Борисов сега България да продължи инициативата и от своя страна да възстанови турски джамии на територията си, Паси смята, че това е напълно нормално. „Джамиите са културни обекти, част от тях са обекти и към ЮНЕСКО и е нормално културното наследство да се поддържа в дух на някаква взаимност“, коментира той. 

А дали подобна стъпка би провокирала негативна реакция у коалиционните партньори на Борисов – патриотите, Паси отвърна кратко: „Докато с в правителството, няма да има проблеми“. 

Църквата „Св. Стефан” можеше да бъде открита и преди няколко месеца и няколко месеца по-късно, допълни Гергана Паси. „Изборът това да се случи точно в старта на българското председателство не е случаен и днешните послания, които бяха изпращани от турския президент и премиер, всъщност бяха послания не просто към България, те бяха послания към Европа“, смята още тя.

Във връзка със стартиращото след броени дни европредседателство на България Гергана Паси смята, че би било било грешка, ако правителството се опита да влезе в дефанзивна роля и започне да обяснява как не сме нито корумпирани, нито имаме проблеми с изравняването на стандарта на живот. „Бих искала да видя всеки един секторен министър да излезе и да говори по темите, по които той ще води заседанията и по които се очаква да се вземат решения“, надява се тя.

„Като държава член трудно може да се затвориш и да скриеш част от проблемите, които имаш. Не това би трябвало да е целта на председателството“, каза още Гергана Паси. Тя обаче изтъкна, че симпатизира на вота на недоверие. 

„Свиквайки вот на недоверие в първия или втория месец от първото българско председателство на съюза, казваме, че това е единственият основен, глобален проблем и може би, че имаме някакви решения по него“, коментира тя. Според нея от него няма да излязат никакви решения. 

„Дори, ако теоретично представлявам опозицията в този момент, бих се въздържала от такъв акт“, обясни Гергана Паси, като настоя, че не става дума за снишаване, като обърна внимание, че няма нови обстоятелства, които налагат точно сега да се свиква вот на недоверие, тъй като проблемите, които повдига, са отдавна известни. 
Подкрепи Economic.bg