Патриарх Неофит получи орден „Стара планина“

Нашата църква изпълнява историческата си мисия на духовна опора и надежда за народа, заяви президентът Росен Плевнелиев

Патриарх Неофит получи орден „Стара планина“

Президентът Росен Плевнелиев връчи орден "Стара планина"- първа степен на Негово Светейшество патриарх Неофит за изключителните му заслуги към България.

„Неведнъж, във времена на бури и изпитания, нашата църква е изпълнявала историческата си мисия на духовна опора и надежда за народа“. Това заяви Росен Плевнелиев на тържествената церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, на която връчи орден „Стара планина“ първа степен на Негово Светейшество Неофит - Патриарх Български и митрополит Софийски за изключителните му заслуги към Република България. „Днешната церемония е знак за дълбокото ни уважение към личността на Патриарх Неофит, но и признание за изключителната роля на Българската православна църква за опазването и духовното израстване на българския народ през вековете“, подчерта държавният глава.

Президентът посочи, че днешният свят ни изправя пред не малко сериозни кризи и ни напомня за изключителната нужда от духовни водачи, които с авторитета си да ни помагат в търсенето на доброто и смисъла и да ни насочват в правия път. „Във Ваше лице, българският народ има своя  мъдър напътственик и духовен водач, който ни води по пътя на народното единство и разбирателство“, обърна се държавният глава към патриарх Неофит.

Той припомни, че от началото на своя духовен път до днес, патриарх Неофит продължава да печели уважението и любовта на миряните. Като Левкийски епископ, като председател на църковното настоятелство на храм-паметника „Св. Александър Невски“, като митрополит на Доростоло-Червенската, а по-късно на Русенската епархия, а днес вече и като глава на Българската православна църква, винаги е служил отдадено и с мисъл за единството на църквата и за добруването на своя народ.

„Нравствеността, съхраняването на традиционните ценности и семейството, културното ни наследство, мирът, справедливостта и съгласието в обществото са обща грижа на духовната и светска власт“, заяви по време на церемонията патриарх Неофит. Той подчерта, че държавата и църквата трябва да си взаимодействат по-активно в социалната сфера, в образованието и възпитанието на младите хора, в поддържането и опазването на духовните средища и културните ни паметници.

Коментари: 0