Пациентите доплащат 4 млрд. лв. годишно за здраве, често неоснователно

Според управителя на НЗОК това се допуска заради пропуски в наредбата

Пациентите доплащат 4 млрд. лв. годишно за здраве, често неоснователно
1028 ~ 2 мин. четене
Пациентите в България доплащат общо около 4 млрд. лв. годишно за здравеопазване. Често тези пари се дават неоснователно, т.е. трябва да се покриват от здравните вноски. Това каза пред bTV директорът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Дечо Дечев.

Причината да се стигне до тази ситуация е, че наредбата, която определя какво трябва да покрива една клинична пътека, е неясна и допуска тълкувания на това какво трябва да се доплаща. „В частни болници за всеки леглоден се заплаща такса - започва от 70 лв. и завършва на 120 лв., в зависимост от стаята. Тоест, ако престоят е 5 дни - 5 по 100. Шапка за баня, малка паста за зъби, пластмасова четка за зъби - 80 лв. Дадено е правото всеки да ценообразува“, разказва  Дечев. „Не че това не се прави в държавните болници, главно в университетските болници, но там тези плащания стават невинаги през касата на болницата“, добави той с уточнението е, че причината е лош мениджмънт и „затваряне на очите” при тези практики.

Той коментира промените в закона, предложени от Министерството на здравеопазването, които предвиждат болниците да осигуряват лечението по НЗОК, без да искат и да приемат от пациентите плащане или доплащане.

Все пак се предлага възможност за доплащане – ако пациентът иска, да може да плати или доплати за лекарство, изделие или метод на лечение, различни и по-скъпи от предвидените по клиничната пътека.

Дечев обаче изрази съмнения относно предложенията. „Не знам защо трябва да се променя закона при положение, че съществува наредба, която да укаже какво може да бъде доплащано и какво не. Тази наредба даваше възможност за нееднозначно тълкование какво може да се доплаща, какво не може да се доплаща. Популистките приказвания на някои политици, че в България всичко е безплатно и трябва да бъде безплатно – тези популистки приказки се сблъскват с реалността, където виждаме, че не всичко е безплатно”, посочи д-р Дечев.

Той добави, че за пръв път, по инициатива на Здравната каса, в алгоритъма на всяка клинична пътека пределно ясно ще бъде записано какво точно се покрива, както и пределно ясно какво не се покрива.
Подкрепи Economic.bg