Паундът се повиши след силни данни за инфлацията на Острова

Златото и борсовите индекси също се покачват

Паундът се повиши след силни данни за инфлацията на Острова

Данните за инфлацията във Великобритания надхвърлиха предварителните очаквания, след като на месечна база цените са нараснали с 0.2 на сто, а на годишна – с 1%. Предварителните прогнози на икономистите бяха съответно за 0.1% и 0.9%. В резултат паундът се покачи с един процент спрямо долара до 1.2298.

Добрите данни ще създадат спорове дали Английската централна банка трябва да предприеме ново понижение на лихвите. Ефектите от Brexit още не са отразени в икономическите данни, тъй като силното понижение на британския паунд имаше ефект на въздушна възглавница за икономиката. 

Въпросът, пред който са изправени от централната банка, е дали да променят монетарната си политика, рискувайки бързо повишение на инфлацията и ново понижение на лирата.

В САЩ данните за потребителските цени не поднесоха изненада, оправдавайки предварителните очаквания на икономистите. На месечна база цените са нараснали с 0.3 на сто, а на годишна – с 1.5%.

В резултат на това доларът нямаше ясно изразена посока. Доларовият индекс, измерващ представянето на зелените пари спрямо шест от основните валути остана почти без промяна на ниво от 97.90 пункта.

Еврото първоначално успя да нарасне спрямо долара, но след публикуването на данните за потребителските цени в САЩ отстъпи, завършвайки с понижение от 0.17 на сто до 1.0980.

Понижение при американските облигации

Доходността по американските облигации се понижи след публикуването на данните за потребителските цени в САЩ. 30-годишните книжа достигнаха 2.511%, докато 10-годишните облигации намаляха с 1.8 базисни пункта до 1.748%.

В същото време 10-годишните британски дългови книжа се увеличиха до 1.136% след силните данни за инфлацията във Великобритания.

Ръст за златото след неубедителното представяне на долара

Златото записа втори пореден ден на повишение, след като данните за инфлацията в САЩ оправда очакванията на анализаторите. Благородният метал се повиши с половин процент до 1261.25 долара за тройунция. Златните фючърси със срок на доставка през декември нараснаха до 1262.60.

Активите на SPDR Gold Trust се увеличиха с 0.17% до 967.21 тона. Това е трети пореден ден на повишение за борсово търгувания фонд.

Сред останалите благородни метали среброто се покачи с около един процент до 17.62 долара за тройунция. Платината нарасна с 0.8 на сто до 944.35, а паладият поскъпна с процент до 643.05 долара.

При индустриалните метали никелът се повиши с 1.2%, а цинкът скочи с 1.7%.

Петролът се търгуваше на нива около 50 долара след като данните на API показаха, че запасите за миналата седмица са намалели с 3.8 млн. барела. Силна съпротива пред цената на черното злато продължава да е зоната около 51.70.

Фондовите пазари в САЩ и Европа на зелено

Водещите американски индекси нараснаха в резултат на по-силните от очакваното тримесечни данни на някои компании. S&P 500 завърши с ръст от 13.10 пункта до 2 140 пункта. 

В Европа водещите индекси се повишиха с най-силното темпо от почти един месец поради очакванията на инвеститорите, че монетарната политика на ЕЦБ ще продължи да поддържа растежа. Stoxx Europe 600 се покачи с 1.5%, британският FTSE 100 нарасна с 0.8% до 7000.06, а Euro Stoxx 50 се увеличи с 1.3%.

Акциите на Goldman Sachs се повишиха с 2.2%, след като от инвестиционната банка съобщиха, че печалбата й за последното тримесечие се е увеличила с 47%, благодарение на доходите от търговия.
Коментари: 0