Паундът властва над еврото в най-дългата серия от пет години насам

Валутата откликна със закъснение на идеята за постепенно отваряне на Острова

Паундът властва над еврото в най-дългата серия от пет години насам

Снимка: Unsplash

Британският паунд поскъпна в сряда сутрин – малко повече от 24 часа, след като премиерът на Великобритания Борис Джонсън обяви план за отваряне на икономиката. Първоначално валутата не се повлия от новината, но според икономисти повишението е „забавена реакция на четиристепенния план на премиера“.

Въпреки че не успя да реагира на съобщението в началото на седмицата, идеята, че Обединеното кралство може да се върне към „нормалното“ до лятото, изглежда най-накрая проработи за британската лира“, коментира стратегът Конър Кемпбел от SpreadEx пред британското издание The Guardian.

Така към 12:30 ч. в сряда курсът на британската валута е с 0.25% нагоре спрямо американската, като 1 паунд се равнява на 1.4145 долара, задържайки се около тригодишния връх. 

Спрямо еврото пък паундът удължава най-дългата си печеливша серия от 2015 г. насам. В момента той се търгува с 0.2% нагоре спрямо единната европейска валута и 1 паунд се равнява на 1.1631 евро. Това е подхранвано както от бързата ваксинация на Острова, така и от плана за излизане от локдауна. За еврото пък понижението спрямо британската лира продължава девети ден поред, подкрепено от оптимизма, че Великобритания ще отскочи по-бързо от европейските икономики.

Всичко това прави британската лира най-добре представящата се валута от тези на страните от Г-10 спрямо еврото тази година.

Коментари: 0