Павлова обеща Българското председателство да има нов сайт, Twitter и Instagram

То ще бъде официално открито на 11 януари догодина в Народния театър „Иван Вазов”

Павлова обеща Българското председателство да има нов сайт, Twitter и Instagram
804 ~ 2 мин. четене
Автор: Венцислав Генков
Министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова обяви, че предстоящото европредседателството ще се популяризира и онлайн. За целта ще бъдат създадени профили в социалните мрежи Instagram и Twitter. Министерството подготвя и сайт на председателството, който ще бъде пуснат през декември и ще има информация и на английски език.

„Необходимото в рамките на българското председателство на ЕС страната ни да бъде опозната по нов различен начин. Сайтът на председателството ще е готов през декември, предстои да направим Instagram и Twitter ”, каза министър Павлова по време на срещата си с търговските аташе на България.

По думите й външно министерство ще разполага с 2.4 млн. лв. бюджет за комуникационна стратегия и различни събития в чужбина, свързани с приоритетите на председателството. Министерството на българското европредседателство разполага с 4.8 млн. лв., от който 1.5 млн. лв. са заделени за външна реклама, 1 млн. лв. за промотиращи материали и подаръци,  а 300 хил. лв. са за общините за грантови схеми. Ще бъдат обучавани журналисти, както и заснети няколко тематични клипа и филми за реклама на страната ни на стойност 2.06 млн. лв.

Министър Павлова представи и проект на календара със събитията в рамките на българското европредседателство. То ще бъде официално открито на 11 януари догодина в Народния театър „Иван Вазов”. Предвидени са 12 неформални срещи на Съвета на Европа. Неформално заседание на Съвета на Европейския съюз „Правосъдие и вътрешни работи” ще се проведе в края на януари – 25-26 януари, както и такъв по един от приоритетите на председателството ни, конкурентоспособност, на 31 януари – 2 февруари.
Следващият ще бъде седмица по късно, когато в София ще дойдат министрите на страните от ЕС по отбраната - на 7-8 февруари.

Ще има 2 специални срещи в София във формат Азия-Европа. „Едната ще е с министрите на културата през февруари, а другата през май с министрите на финансите. През май ще има и среща на министрите на вътрешните работи и на правосъдието на ЕС и САЩ”, каза още Павлова. На 4-5 май ще има среща на върха на ЕС – Западни Балкани. Срещата на министрите на туризма на ОЧИС ще бъде на 14 юни във Варна.

През октомври 2017 г, още по време на Естонското председателство ще проведат първите срещи от Българското председателство. Те ще са на министрите на правосъдието и ЕС - Западни Балкани.

На 12-13 юни 2018 г. ще се проведе и WebIt Festival Europe 2018 в София Тех парк. „Очакваме 5 000 души да дойдат, ще дискутираме въпроси по образованието и дигиталните способности”, посочи Павлова.  
Тя посочи, че за различни културни събития в столицата и в Брюксел са предвидени 4 млн. лв. Специални събития ще има в 5 европейски града – Париж, Лондон, Рим, Страсбург и Берлин. В Талин, Виена и Естония също.
Подкрепи Economic.bg