Павлова: Санирането е социална политика

Фирмите нямало да се избират по най-ниска цена

Павлова: Санирането е социална политика
184 ~ 2 мин. четене

Ние сме социална държава. Това е социална политика и ние трябва да сме солидарни. Така министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова обясни санирането на жилищни сгради с 1 млрд. лв.

Тя категорично подчерта, че не може да бъдат отнемани санирани апартаменти заради задължения. Поредното политиканстване нарече Павлова пред бТВ обвиненията, че фирми на ГЕРБ ще извършат санирането. Общините са тези, които ще организират конкурсите. Инженерингът има част строителство и част проектиране. Категорично е посочено, че не трябва да се приемат проекти, които са най-евтини. Министърът обясни, че е предвидено, който си е сложил изолация, да бъде замервана и ще се оценява. При нужда можело да се подобри по програмата за енергийна ефективност.

Сдружение на собствениците трябва да има. Те ще са контрола на строителите и ще са гаранция на строителството, подчерта Павлова. За нас е важно енергията да не се пилее. За наводненията министърът посочи, че има 4 критични района. В Девин Доспат има 4 свлачища, има паднала скална маса и частично затворени пътища.

При Бургас при Обзор пътят е затворен. При Слънчев бряг пътят също е залят. Когато вали дъжд и има природно бедствие, ние сме безсилни, каза Павлова. Язовирите се изпускат контролирано, каза тя. В района на Елхово положението е критично. 2 сантиметра остават Тунджа да прелее. В момента започва евакуиране на хора по поречието на река Тунджа. Това е бедствие, повтори на няколко пъти Павлова. Язовирите се изпускат контролирано. Но почвата вече не може да поема толкова много вода. Очевидно има тотална промяна на климата и тези бедствия са причинени от това. 

Ще потърсим помощ и от европейския Фонд солидарност, защото ще ни трябват много допълнителни средства. За 24 часа щетите на пътната инфраструктура са за над 22 млн. лв. Потопите са резултат на природата. Големите язовири имат технически паспорти и там няма технически проблеми. Язовир Камчия се напълни до крайния обем за три часа, даде пример Павлова. Подкрепи Economic.bg