Пазарът на земеделска земя притиснат от разпокъсаност и семейни войни

Сделките с ниви - най-често заради спешни нужди за лечение и покупка на друг имот, отчитат от компанията за купуване и наемане на ниви „Агрион”

Пазарът на земеделска земя притиснат от разпокъсаност и семейни войни

Земеделските земи в България са приблизително 58 млн. дка, разпределени в над 9 млн. имота на над 2 милиона собственици. Това означава среден размер на имотите от 5,5 дка. А как изглежда средностатистическият собственик на тази земя? Огромната част от земята е притежание на най-възрастните поколения – 72% от собствениците, които живеят в София например, са над 50-годишна възраст, сочи проучване, проведено по поръчка на компанията за купуване и наемане на земеделска земя „Агрион”. 

Средната притежавана площ е 20 дка, като само 5% от собствениците имат над 51 дка. Друга особеност на пазара е, че голяма част от собствениците живеят на над 100 км разстояние от своите ниви, което допълнително ги затруднява при вземането на решение какво да правят с тях. 

Нещо повече – по-малко от половината от тях имат земя, която е окрупнена. По-често тя е частично (29%) или напълно раздробена на малки части (27%). Изследвания, проведени в Австрия и Германия сочат, че за да е оптимално ползването на един земеделски имот, той трябва да е между 40 и 50 декара.


Според „Агрион”  най-често хората нямат желание да се занимават активно със земеделската си земя заради ниската й доходност, трудностите при управлението й, както и отдалечеността. Данните на компанията показват, че в София, например, почти всеки четвърти собственик на ниви попада в т.нар. „бели петна” – т.е. не знае как се управлява земята му, оставил я е да пустее, а ако е отдадена под наем няма договор за нея, а най-много - устна договорка.

Алтернатива на банковия кредит

Най-сериозната причина за продажба на земя е за покриване на разходи по лечение при по-възрастните поколения или при спешна нужда от пари за заминаване в чужбина – за по-младите собственици, сочат още наблюденията на компанията. Оказва се, че хората продават земята си и за плащане на стари дългове, при спорове с роднини и при липса на желание за активното й управление. Продажбата е адекватна алтернатива и на банковия кредит, особено когато става дума за набавянето на средства в кратки срокове, смятат експертите. 

Парите от продажбата обикновено се инвестират в стартирането на малък бизнес или за осигуряване на оборотни средства за вече стартирал. Най-често сделките са за парцели от по 10 дка. „Клиентите често идват със запитвания за по-малки имоти, интересуват се какви документи да подготвят, как се определят цените и дали могат да продадат земята си, макар тя да е в отдалечени краища на страната. Нашата работа е да им предложим най-ефективния вариант за техния имот, така че лесно и бързо да спечелят от нивите си дори и от разстояние”, споделиха от компанията. 

„Ключът към по-активното развитие на пазара на поземлени активи се държи от много на брой собственици с хиляди малки парцели. Тази раздробеност оскъпява процеса на ефективно земеделие и никой в крайна сметка не печели – нито бизнеса, нито собствениците.”, обобщават от „Агрион”.

Коментари: 0