Пазарите на ЕС смекчиха срива в износа през юни

Българските фирми са изнесли стоки за 2 млрд. лв. по-малко през първото полугодие

Пазарите на ЕС смекчиха срива в износа през юни

Снимка: Pixabay

Антония Симова Автор: Антония Симова

Стойностният обем на българския износ за първата половина на 2020 г. е достигнал 26.1 млрд. лв., показват данните на Националния статистически институт (НСИ). На годишна база това представлява спад от 8% спрямо полугодието на миналата година, чиито обеми бяха рекордни в стопанската история на страната.

Най-голяма част от постъпленията очаквано са от износа към държавите членки на Европейски съюз, които са и основният търговски партньор на страната. Те се равняват на 17.2 млрд. лв., или 66% от общия експорт на България. Към трети страни българските фирми са продали продукция на стойност 8.9 млрд. лв. И по двете пера номиналният годишен спад е с приблизително 1 млрд. лв. Въпреки че сривът в износа за трети страни е по-голям, той не е толкова осезаем, тъй като номинално стойностният обем към страните членки на ЕС обикновено е двойно по-голям.

През юни българският износ спада за четвърти пореден месец – от въвеждането на извънредното положение на територията на страната - но понижението му е най-слабото от месец март насам – със 7.2%. Статистиката показва още, че „вината“ за значителния спад през юни този път остава почти изцяло върху експорта на българските фирми към трети страни, който се срива с 18.1% и не показва признаци на възстановяване в сравнение с април и май. За разлика от тях, износът на България към страните членки на Европейски съюз през юни почти е достигнал нивото си от юни 2019 г. (отчита спад от само 0.9%). 

Номинално през последния месец от шестмесечието износът към ЕС спада на годишна база с 27 млн. лв., а към трети страни – с 305 млн. лв. Въпреки че през първото полугодие на 2019 г. се отчита рекорден ръст в историята на страната, износът на стоки и услуги към ЕС през юни 2019 г. не е особено висок силен и тогава той намалява с 3.6% спрямо юни 2018 г.

Основният отлив от вноса на български стоки в чужбина идва от Египет, Сърбия, Македония, Тунис, и Русия. Най-големият спад е от износа на горива, които по данни на БСК изнасяме основно именно към Египет и Тунис и чиято слаба диверсификация пречи на потенциала на фирмите износители. Освен това поевтиняването на тези продукти, породено от спада на цените на петрола, също допринася за по-слабите стойностни обеми на експорта в този сектор.

Въпреки значителния срив на износа през април и май, който достигна темпото от световната финансова криза през 2009 г.,  за първите шест месеца тази година стойностният обем на износа вече е по-голям от този за всичките 12 месеца през 2009 г.

Коментари: 0