Пазарите очакват обръщението на Тръмп към Конгреса

Вероятността за повишение на американските лихви през март скочи до 50%

Пазарите очакват обръщението на Тръмп към Конгреса
760 ~ 3 мин. четене

Поръчките на дълготрайни стоки в САЩ показаха смесен резултат. Те се покачиха с 1.8% при прогнози за ръст от 1.6%. В същото време обаче изключвайки транспортния сектор, капиталовите стоки и стоките от пазарите, всички останали сектори отчетоха понижение.

Предстоящите продажби на жилища изненадаха с месечно намаление от 2.8%.

Президентът Тръмп обеща, че ще има нещо значително в речта му към Конгреса по отношение на инфраструктурните планове. Той говори за много голямо увеличение на бюджета за инфраструктурата от порядъка на 10%, което да бъде финансирано от бюджетни съкращения в други области.

Покачване на лихвите през март става все по-вероятно. Шансовете за такова събитие се оценяват на 50% след вчерашните коментари на Робърт Каплан от Фед, който говори за нуждата от по-ранни действия.

Икономическото доверие в Европа продължи да расте и достигна 5-годишен връх, въпреки че очакванията бяха и за по-голям растеж. Резултата на индекса е 108.0 спрямо предишна стойност от 107.9.

Бившият премиер на Великобритания Джон Мейджър заяви, че не очаква пълно осъществяване на Брексит до 2019, както и че не очаква втори референдум за Брексит. Той също така критикува Тереза Мей, че прави неосъществими обещания и че третира искащите оставане в Европа с неуважение.

Долара се радва на покупки след коментарите на Тръмп за инфраструктурата. Днес е обръщението му към Конгреса. Коментарите на Робърт Каплан от Фед също помогнаха и увеличиха вероятността за повишение на лихвите през март до 50%.

Най-слабо от основните валути се представи канадския долар. Щатската валута нарасна срещу северния си съсед отново над 200-дневната пълзяща средна, а силна съпротива ще играе зоната около 1.3210.

Все по-вероятно е покачване през март на лихвите на Фед

Доходността по американските облигации нарасна, след като почти беше спаднала до дъната за 2017. Причината е позициониране заради нарасналите шансове Фед да повиши лихвите през март. В момента те се оценяват като 50:50.

Доходността по 10-годишните германски облигации скочи от най-ниската точка след декември, тъй като намаля отлива от френските облигации заради съществуващия риск.

Цените на суровините почти без промени

Златото остана почти без промяна преди речта на Тръмп пред Конгреса. Цената удари миналата седмица най-големи стойности след 10 ноември. Вероятността за продължение на растежа остава голяма, а на техническите графики жълтия метал се опитва да пробие 200-дневната пълзяща средна.

Медта остава стабилна, докато дилърите изчакват повече подробности за нередовността на предлагането. На техническите графики медта не успя да задържи слючовата подкрепа на 2.70, но пък е добре подкрепена от 50-дневната пълзяща средна.

Цената на петрола остана почти без промяна. Генералният секретар на ОПЕК заяви, че производителите извън картела изостават със спазването на съкращенията на производството и допълни, че е прекалено рано да се каже дали ще има ново споразумение за производството през втората половина на годината. Въпреки ниската волатилност в движенията дилърите очакват пробив извън рейнджа заради рекордните дълги позиции.

Оптимизъм на Уолстрийт преди обръщението на Тръмп

Трите основни индекса в САЩ нараснаха преди днешното изказване на Тръмп пред Конгреса. Най-силно се представи Насдак и се покачи с 0.28%. В същото време обаче Дау Джоунс и Стандард енд Пуърс продължават да отчитат рекордни стойности.

Европейските пазари отчетоха смесени резултати. В Германия DAX напредна с 0.10%, във Великобритания FTSE спечели 0.13%, а във Франция CAC остана без промяна на 4845.

Подкрепи Economic.bg