Пазарите се отърсват от влиянието на коронавируса

Цената на петрола записа нов скок с близо 4%, след новината за по сериозни ограничения на добива от ОПЕК

Пазарите се отърсват от влиянието на коронавируса

Снимка: БТА

Акциите нараснаха до най-високите стойности в сряда, тъй като инвеститорите се отърсиха от опасенията за негативното влияние на коронавируса върху корпоративните печалби и глобалната икономика. 

Dow Jones Industrial Average напредна с 275.08 пункта до нивото 29551.42, поведен от поскъпването на UnitedHealth, чиито акции се покачиха с 4%. Индексът S&P 500 прибави 0.65 на сто към стойността си до 3379.45 пункта, докато Nasdaq Composite завърши деня при 9725.96 пункта. 

Въпреки опасенията около коронавируса, европейските индекси затвориха деня на печалба. Немският DAX затвори сесията с повишение от 0,89%, а френският индекс CAC нарасна с 0,83%. Heineken отбеляза ръст от 5% след обявените финансови прогнози за 2020 година, базирани на реализираните печалби за 2019 година, които достигнаха прогнозите на анализаторите. 

Evolution Gaming нарасна с близо 15% до рекордно високи стойности след отчетените печалби за четвъртото тримесечие на 2019. Цената на акциите на NMC Health, търгувани на лондонската стокова борса, се увеличи с 10%, след вчерашната корекция на пазара от 17%. 

В сряда, спотът на евро/долар падна до най-ниските си стойности от средата на 2017 година насам, на фона на нарастващите притеснения около Германия и нейната насоченост към рецесия поради ефектите на коронавируса. 

"Дойче банк" очаква леко свиване на немската икономика през четвъртото тримесечие, след като вирусът изостри индустриалния спад. Със отслабване на напрежението и страховете в инвеститорите се понижи и цената на златото, което поевтиня с 0.12% до 1565.90 долара за трой унция. Цената на петрола записа нов скок с близо 4%, след новината за по сериозни ограничения на добива от ОПЕК. В сряда лекия суров петрол се търгуваше при цена от 51.66 долара за барел, докато сортът "Брент" поскъпна с 4.13% до $56.24. 

Акценти днес

Икономически данни – САЩ

Oт 15:30 часа Търговският отдел на САЩ ще публикува данни за инфлацията за месец януари. Очаква се потребителските цени да нараснат с 0.2% през миналия месец, като се запазва темпа на растеж от декември. На годишна база се прогнозира, че индексът на потребителските цени ще се покачи с 2.5%, спрямо 2.3% месец по-рано.

Инструмент на фокус

United Rentals Inc. – Седмична 

Компанията движи успешен бизнес в отдаването на съоръжения и помещения под наем, което формира сравнително устойчив възходящ тренд при цената на акциите. Към момента имаме пробив и задържане на акциите над зона на подкрепа, което потвърждава нагласите ни за бъдещо поскъпване. В краткосрочен план чакаме достигане до зоната на съпротива при $171.

EUR/USD – 4 часова

Най-търгуваната валутна двойка дълго време се намира в низходящ тренд, като видяхме сериозна подкрепа около нивото 1.09. Ако зоната на подкрепа бъде пробита очакваме възстановяване на спада, което би изпратило EUR/USD до най-ниските стойности от 2017 година насам. Затваряне на дневна свещ под 1.0890 и низходящо пресичане на индикатора Стохастик ще ни даде сигнал за продажба с ниво за ограничаване на загубите около 1.0925 и цел под 1.0850.

Oil UK – 4 часова

Сортът "Брент" ограничи низходящото си движение при цена около 53.20, която беше доста атрактивна за купувачите. Пробивите над тренд линията и 50 периодната средна сигнализират за обръщане на тренда, но е възможно преди това да има тест на ключовите нива около тези пробиви.  

Dow Jones – 4 часова

Индустриалният индекс отново пое във възходяща посока, като пробива над локалната тренд линия и възходящото пресичане на индикатора Стохастик ни дават сигнал за покупка. Индексът е на път да отбележи нови исторически върхове, като нагласите ни за повишаване остават валидно до задържане над 50 периодната средна.
Коментари: 0