Пазарите в очакване на търговската сделка САЩ-Китай

Надеждите за споразумение тласнаха и цената на петрола нагоре

Пазарите в очакване на търговската сделка САЩ-Китай

Последният ден на търговия за седмицата завърши с повишения за водещите американски индекси на фона на оптимистичните настроения за постигане на временно решение в търговския конфликт между САЩ и Китай. Американският президент Доналд Тръмп се срещна с китайския вицепремиер Лю Хъ, който му връчи писмо, изразяващо надеждите на китайския президент Си Дзинпин, че двете страни може да удвоят усилията си за постигане на търговско споразумение.

В резултат на новините индустриалният индекс Dow Jones добави 181 пункта към стойността си, успявайки да премине границата от 26 000 пункта и да запише девета поредна седмица на зелена територия. Силното представяне в технологичния сектор тласна S&P500 и NASDAQ напред, като двата индекса финишираха сесията с ръстове от съответно 0.64% и 0.91%.

Междувременно на дълговия пазар доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижи до съответно 2.648% и 3.007%. Надеждите за търговско споразумение тласнаха и цената на петрола към най-високите ѝ нива от началото на годината, като единствено данните за рекордния добив на САЩ ограничиха поскъпването.

Фючърсите върху американския лек суров петрол приключиха петъчната сесия с ръст от 30 цента до 57.26 долара за барел, сочи дневният бюлетин на "Елана Трейдинг".

В Европа водещите индекси също успяха да постигнат добри резултати, като с най-добро представяне и ръст от 2% се отличи секторът на суровините, който е със значима експозиция към Китай и беше облагодетелстван от напредването на преговорите. Паневропейският индекс Stoxx600 добави 0.30% към стойността си, немският DAX напредна с 0.30%, а френският САС40 и британският FTSE100 се повишиха със съответно 0.38% и 0.16%.

В макроикономически план бизнес нагласите в Германия отчетоха понижение за шести пореден месец през февруари. Базираният в Мюнхен икономически институт Ifo съобщи, че индексът на бизнес климата за Германия се е понижил до 98.5 пункта този месец, което е най-ниското му ниво от декември 2014 г.

Акцентите днес

Търговски преговори между САЩ и Китай

Настоящата седмица ще бъде от изключително значение за международните търговски отношения, тъй като САЩ и Китай ще влезнат в надпревара с времето, с цел временно разрешаване на конфликта между двете страни. Ако споразумение не бъде сключено преди 1 март, текущите тарифи, наложени от САЩ върху вноса от Китай в размер на 10%, ще се повишат до критичните 25%, което вероятно ще доведе до сътресения на капиталовите пазари. Въпреки това представители на Пекин и Вашингтон определят шансовете за постигане на споразумение като добри, а Доналд Тръмп обяви готовността си да отложи повишаването на тарифите поне до срещата си с китайския президент Си Дзинпин.

Инструменти на фокус

BMW AG – Дневна

На дневна графика виждаме, че акцията на немския гигант в автомобилостроенето се движи в устойчив низходящ трендови канал. Силното представяне през изминалата седмица доближи цената до горната му граница, като впечатление прави и отслабването на възходящия импулс, видимо по размера на последните две свещи. Преди вход в къса позиция е желателно да бъде изчакан потвърдителен обръщащ сигнал, като например дневно затваряне под цена 73 евро.

USD/JPY – 8 часова

От началото на годината щатският долар показва много силно представяне спрямо японската йена, формирайки  възходящ тренд. На 8-часова графика валутната двойка не успява да постигне нов локален максимум, но 200-периодната средна подкрепя движението в кратък период на консолидация. Вход в дълга позиция ще бъде оправдан при стойности над 111.00, а при евентуално отслабване на движението подкрепа може да се потърси около нивата на възходящата тренд линия при цена 110.00.

XAU/USD – Седмична

На седмична база може да видим, че силното поскъпване на златото през последните две тримесечия е на път да изведе цената на метала до зона, в която има формирана значителна съпротива от пазара. Зоната около $1350 за тройунция бива неколкократно тествана през последните 3 години без да бъде успешно премината. В допълнение последната седмична свещ може да бъде определена като т.нар. „падаща звезда“, която се приема като сигнал обръщане на тренда.

Dow Jones – Седмична

Индустриалният щатски индекс успя да запише девета поредна седмица на повишение, с което затвърди бичия пазар и движението си над 50-седмичната средна. През настоящата седмица очакваме Dow Jones да тества върховете под 27 000 пункта, където виждаме формирането на съпротива. Реакцията на пазара след този тест ще използваме като ориентир за средносрочни прогнози. 

Коментари: 0