Roche купува американски производител на лекарства

Spark има собствена разработка за лечение на хемофилия

Roche купува американски производител на лекарства

Снимка: Roche

Roche Holding AG обяви в понеделник, че ще закупи Spark Therapeutics в сделка от 4,3 млрд. долара. Швейцарският производител на лекарства изгражда своя портфейл в сферата на хемофилията и се стреми да поддържа темпото на генната терапия, предаде Ройтерс.

Roche ще придобие базираната в САЩ Spark за $114.50 на акция, което е над 122% от цената на затваряне на Spark на 22 февруари, се казва в изявлението на швейцарската компания.

Roche вече продава Hemlibra, лекарство срещу хемофилия А, което помага да се спре кървенето при пациенти с генетично заболяване, застрашаващо живота.

С покупката на базираната във Филаделфия Spark, Roche влиза на пазара на генна терапия за хемофилия, тъй като други играчи като Biomarin Pharma, Uniqure NV и Sangamo имат вече перспективни лечения в тази област.

"Програмата на Spark Therapeutics за лечение на хемофилия А може да се превърне в нова терапевтична възможност за хората, живеещи с тази болест", каза в изявление изпълнителният директор на Roche Северин Шуан.

Генната терапия на стойност $850 000 за пациент Luxturna, която се продава в САЩ от Spark и извън САЩ от Novartis след одобрението й през 2017 г., е еднократно лечение за рядко генетично заболяване, което причинява слепота при около 1 на 200 000 души.

Сред най-добрите надежди на Spark в клиниката е SPK-8011, за хемофилия А, която се очаква да започне Фаза 3 на проучвания през 2019 г. Компанията също работи по терапия за хемофилия В, както и за лечение на болестта на Помпей, причиняваща слепота хороидеремия и болест на Хънтингтън.

Коментари: 0