Пазарът на автомобили в Европа отчита нов спад

Прогнозите за извършените покупки в сектора през 2020 г. се влошават с 5 процентни пункта

Пазарът на автомобили в Европа отчита нов спад

Снимка: Pixabay

648 ~ 1 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Продажбите на автомобили на четирите най-големи европейски пазара се понижават през октомври. Това се случва на фона на новите ограничения срещу разпространението на коронавируса в региона, съобщава Bloomberg.

Новите автомобилни регистрации в Германия се понижават с 3.6% през октомври на годишна база, сочат данни на Федералния орган за автомобилен транспорт, публикувани в сряда. Продажбите се свиват с над една пета в Испания, с 10% във Франция и с 0.2% в Италия, което предполага, че индустрията няма да успее да удължи неочаквания ръст от септември.

Продажбите на автомобили намаляват на най-големите европейски пазари

Данните са тревожен потенциален предвестник на предстоящото за европейската автомобилна индустрия и по-широката икономика. Голяма част от новите регистрации за месеца са направени преди правителствата в няколко страни да въведат отново строги рестрикции за овладяване на възраждащата се пандемия. 

Във Великобритания премиерът Борис Джонсън нареди четириседмична частична блокада, при която магазините, чиято дейност не е от съществена важност, включително шоурумите, трябва да затворят от четвъртък. Франция въведе подобни рестрикции миналата седмица.

Въпреки че физическите представителства остават отворени в Германия, правителството на канцлера Ангела Меркел въведе частична блокада, като призова голяма част от жителите на страната да останат по домовете си, когато това е възможно. Австрия, Гърция и Португалия също увеличиха мерките от ноември, докато Италия въведе ограничения за работните часове на бизнеса.

Автомобилните продажби във Франция ще намаляват допълнително заради новите ограничения", сподели анализаторът на Bloomberg Intelligence Майкъл Дийн. 

Експертът очаква продажбите на автомобили в Европа да се свият с една четвърт през тази година, като по-ранната му прогноза беше за 20-процентен спад.

Подкрепи Economic.bg