Пеканов: Подписали сме климатичните цели на ЕС и трябва да ги спазваме

Брюксел настоява до 2027 г. да бъдат извадени от експлоатация въглищни мощности в България

Пеканов: Подписали сме климатичните цели на ЕС и трябва да ги спазваме

Снимка: БТА

3620 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Крайно време е да се разделим с климатичните си илюзии – че всички тези неща, които сме ги подписвали, няма да ги прилагаме. Част сме от всички тези процеси. Така вицепремиерът Атанас Пеканов коментира пред БНР „Зелената сделка“ на ЕС, която правителството на Бойко Борисов подписа, без да преговаря относно възможността за отстъпки при въглищните централи, каквито получи например Полша.

Сега много рязко ни се казва от Брюксел, че до 2027 г. трябва да се извадят определени мощности“, казва Пеканов.

Той подчерта, че тъй като в миналото при различни трансформации хората са се чувствали неподкрепени и излъгани, сега смятат, че това ще се случи отново. Според него темата за бедността и социалните неравенства в България е била неглижирана и сега Планът за възстановяване и устойчивост е спрян от един социален въпрос.

Не можем да си кривим душата – във ВЕИ има по-малко работни места, отколкото в момента във въглищната индустрия. Затова трябва да намерим алтернативи. Да намерим възможности индустрията да се развива в региона.“

Вицепремиерът припомни, че ако цените на емисиите продължат да нарастват, производството на мръсна енергия ще става все по-неефективно.

По отношение на самия План за възстановяване на България, в голямата си част той е финализиран. Проблематичните части са в сферите енергетика и върховенство на закона и правото и ще трябва да се решат в спешен порядък, за да може да бъде предаден.

По думите му има чуваемост и разбиране в Брюксел, че „най-вероятно, да, ще се наложи един служебен кабинет да го предаде“. Позитивния ефект Пеканов вижда в това, че ще бъдат вързани ръцете на всички следващи правителства за провеждането на определени реформи.

Припомняме, че настоящият вариант на документа е четвърти. Първите три бяха правени от Томислав Дончев, вицепремиер в кабинета „Борисов 3“. Нито един обаче не е внесен и България е една от само двете държави в ЕС, които не са го предали и могат да не получат средства тази година.

Големите инвеститори вече се интересуват дали там, където ще инвестират, е направена декарбонизация“, казва Пеканов.

Относно проблемите в областта на върховенството на закона вицепремиерът отчете ситуацията като трудна. Той декларира, че се търси баланс между очакванията на европейските институции и залагането на реалистични реформи.

„Румънският план е бил предаден през май, а едва преди дни са завършили преговорите по него“, поясни вицепремиерът.

„Разбирам исканията за компенсации, но тези средства, за да се намерят, се минава през актуализация на бюджета“, коментира той по повод рекордно високите цени на тока и искането на бизнеса за подкрепа.

В някои страни дори няма компенсации за бизнеса в този случай, защото това са пазарни процеси.“

Според Пеканов мерките на Министерския съвет за подпомагане в тази посока не са популистки и „за момента това са възможните мерки“. Той не изключва при влошаване на ситуацията заради огромните флуктуации на цените, през зимата да се стигне до директна безвъзмездна помощ.

Подкрепи Economic.bg