Пентагонът повече няма да финансира строежа на стената с Мексико

Пренасочването на средства от военния бюджет беше въведено от Тръмп

Пентагонът повече няма да финансира строежа на стената с Мексико

Снимка: Flikr/U.S. Customs and Border Protection

2477 ~ 1 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

Строителството на граничната стена между САЩ и Мексико със средства от американския военен бюджет се отменя. Изявлението направи говорителят на Пентагона, който посочи, че неизползваните пари ще бъдат върнати в хазната. Развитието идва, след като още в първия ден на управлението си президентът Джо Байдън издаде указ за замразяване на проекти за гранични стени и нареди да бъде извършен преглед на законността на методите за финансиране и договаряне.

Неговият предшественик Доналд Тръмп обяви извънредна ситуация през 2019 г. в опит да пренасочи финансирането за изграждане на стената по южната граница на САЩ.

„Министерството на отбраната продължава с анулирането на всички проекти за изграждане на гранични бариери, платени със средства, първоначално предназначени за други военни мисии и функции, като училища за военни деца, проекти за военно строителство в чужбина в партньорски държави и за сметка на Националната гвардия и резерва на Пентагона“, заяви говорителят на Пентагона Джамал Браун.

Браун обясни, че върнатите средства ще бъдат използвани за отложени военни строителни проекти. Не е ясно каква сума ще бъде насочена обратно към военните, но вероятно става дума за няколко милиарда долара.

Решението на Тръмп да отклони средства от Пентагона бе силно критикувано от депутатите, които заявиха, че това излага националната сигурност на риск и заобикаля Конгреса. През 2019 г. военните заявиха, че над 120 американски военни строителни проекта ще бъдат неблагоприятно засегнати от хода на президента.

Коментари: 0