Перничани вече имат вода по 10 часа на ден

Стойността на проекта поскъпна още преди да започне строежът, а тръбите се „загубиха“ за известно време по трасето

Перничани вече имат вода по 10 часа на ден

Снимка: Министерския съвет

488 ~ 2 мин. четене

Строителството на водопровода от Мало Бучино до Перник, който свързва водопреносната мрежа на София с изпадналия във водна криза град, най-накрая приключи. „Спасителната“ тръба беше построена за месец и половина, каквото беше първоначалната заявка, направена от властта в началото на февруари. В последствие премиерът се хвана на бас с кмета на Перник, че строежът ще приключи за 30 дни, но загуби облога.

На 16 март официално приключи строежът на водопровода и започнаха тестовете. След като те приключат, трябва да се направи дезинфекция на тръбите и едва тогава водата от София ще потече към Перник, съобщават от местното ВиК дружество. А перничани от вчера вече имат вода по 10 часа в денонощието.

„Водопроводът от с. Мало Бучино до гр. Перник вече е готов. В момента се прави изпитване на трасето, след това ще се извърши дезинфекция и до няколко дни водоподаването по него ще бъде осъществено. Това позволява водният режим поетапно да бъде облекчен“, се казва в съобщението на ВиК-Перник. "От  17 март водоподаване в града вече има в часовете от 12.00 до 22.00, а когато водата по новия водопровод бъде пусната, режимът ще бъде от 6.00 до 22.00 ч", уточняват от  дружеството.

Приключването на строежа на водопровода създаде известно напрежение в обществото, защото по първоначални разчети той трябваше да започне да се тества на 10 март. На този ден в много медии се появи новина, че започва тестването на съоръжението. Оказа се обаче, че това е фалшива новина. Само ден по-рано, на 9 март, икономическият министър Емил Караниколов даде интервю за сутрешния блок на „Нова телевизия“, в което каза, че към момента все още се чака „последният камион с последните 105 метра тръби за водопровода“. Едва след като те дойдат, ще започне тестването на водопровода, след което следва дезинфекция и чак след това водата към Перник ще потече.

В край на сметка водопроводът вече е факт и се тества. Объркване освен със сроковете за неговото приключване имаше и с цената му.  Първоначално проектът за изграждане на помпена станция и 13.5 км тръбопровод от с. Мало Бучино до Перник бе оценен на до 25 млн. лева. Той се реализира без обществена поръчка заради форсмажорните обстоятелства. Няколко дни след това министър Емил Караниколов обяви, че общата стойност на проекта е 27 млн. лв. с ДДС, като сумата включва и изграждане на помпена станция, подмяна на три спирателни крана по довеждащия водопровод на Перник и монтиране на система за мониторинг на язовир „Студена“.

Коментари: 0