Пет от най-мръсните неща в самолетите

Препоръчително е да си носите мокри кърпи или дезинфектант

Пет от най-мръсните неща в самолетите

Снимка: Pixabay

5410 ~ 3 мин. четене
Самолетите, също като превозните средства от масовия градски и междуградски транспорт, не са от най-чистите места. Когато става въпрос за пътуване, е ясно, че сте в непосредствена близост с непознати хора, в самолета - дори с часове, ползвате дори една и съща тоалетна... и накрая човек няма как да се чувства особено чист. 

И макар да не можете да направите полета по-кратък, можете да избегнете някои от най-мръсните места в самолетите.

Струва си да се отбележи, че някои хора може да са по-податливи на заразите в самолетите, тъй като влажността на въздуха в кабината е под 20%, докато влажността вкъщи, например, е по принцип над 30%, според Световната здравна организация. 

Проучване от 2004 г., чиито резултати са публикувани в Journal of Environmental Health Research установява, че хората са много по-склонни - 113 пъти повече, да хванат обикновена настинка по време на полет, отколкото при нормалното предаване на земята.

Вижте кои са най-мръсните места в самолетите и се старайте да се докосвате по-малко до тях, или след докосване да почистите ръцете си с влажни или антибактериални кърпички:

1. МасичкитеМоже би най-мръсното нещо в самолета попада точно в скута ви. 

Проучване на TravelMath от 2015 г. показва, че повърхностите на масичките имат повече от осем пъти по-голямо количество бактерии на квадратен инч от тоалетните. 

По масичките са намерени грипни вируси, норовируси (които могат да причинят диария и повръщане) и вируси, които могат да причинят кожни инфекции.

Високото количество бактерии вероятно е свързано с това, че често няма достатъчно време между полетите на един самолет, за да се почистят масите. Или при чистенето авиокомпаниите използват обикновени почистващи препарати вместо дезинфектанти.

Специалистите съветват или да забършете масичката с мокра кърпа, или да оставите храната си само върху таблата, с която тя се сервира, без да я поставяте директно на масата.

2. Копчетата за регулиране на вентилацията и катарамите на предпазните коланиТова са две от местата в самолета, които всеки пътник докосва. И мое да не се почистват между всеки полет.
Вентилационните отвори над всяка седалка са чудесни за циркулиране на вентилирания въздух на всеки пътник, но теста на TravelMath е открил голямо количество бактерии там.

Катарамите за закопчаване на коланите също имат много бактерии. 

Лекарите препоръчват на пътниците да носят малка опаковка с дезинфектант за ръце в самолета и той да се използва периодично.

3. ТоалетнитеРазбира се, тоалетните се предполага да са едни от най-мръсните места в самолета, но повечето авиокомпании уверяват, че те се чистят регулярно. Всеки ден, или между два полета.

Но при ползването на една и съща тоалетна от толкова много хора е възможно да се пипне инфекция, предупреждават специалистите. 

Мръсните места там са копчето за пускане на водата, кранчетата за вода, дори резето на вратата -  и почти всички, които се сетите.

4. Джобовете на гърба на седалкитеОбикновено тук стоят инструкциите за безопасност и списанията на авиокомпаниите. Но много хора пъхат вътре лични вещи и ги докосват непрекъснато. Пътниците третират джоба на седалката пред тях като кош за отпадъци, пълнят го с боклук, мръсни салфетки, използвани памперси и какво ли не.

Понякога, когато има малко време до следващия курс на самолета, почистващите екипажи може и да не получат шанс да изпразнят джобовете на седалките, да не говорим за дезинфекцирането на мрежичките. 

Изследване на Университета Оубърн в Алабама установило, че някои микроби оцеляват до 7 дни по тъканта на плата на джоба. И просто съветват да не ги използвате.

5. Седалките до пътекатаЗа мнозина пътници най-удобното място в самолета е до пътеката. Така можеш да опънеш краката си и не е нужно да вдигаш останалите пътници, ако искаш да станеш. Но това удобство идва с риск.

Подлакътниците на седалките до пътеката вероятно съдържат микроби от всеки човек, който е минал оттам, и се е докоснал или подпрял. Седейки до пътеката, пътниците се намират точно в огъня на всякакви заразни вируси, които биха могли да избухнат в самолета.

Разбира се, може да се посочат още много места, до които се докосват най-често пътниците - подлакътниците на седалките, отделенията за багажа, където всеки пъха куфарите си, горната част на седалките, върху която качващите се опират ръце... и още, и още.

И понеже не може да не пипате нищо в самолета и винаги съществува риск, най-добре е да имате под ръка мокри кърпи или дезинфектант и да го използвате често по време на полета, за да се предпазите.
Подкрепи Economic.bg