Петер Пелегрини е новият премиер на Словакия

Предстои новият кабинет да мине вот на доверие

Петер Пелегрини е новият премиер на Словакия

Снимка: Facebook профил

Президентът на Словакия Андрей Киска назначи днес за премиер Петер Пелегрини от партията "Посока-Социалдемокрация" (Смер), предаде ТАСС.

След като държавният глава връчи на Пелегрини указа за назначението, започна процедурата по назначаването на министрите.

Новото правителство, което бе съставено след оставката на кабинета на премиера Роберт Фицо, трябва в срок от 30 дни да представи програмата си пред Националния съвет (парламента). След това новият кабинет ще бъде подложен на вот на доверие. 

Управляващата партия "Смер" (Посока) посочи 42-годишния досегашен вицепремиер Пелегрини да замести Фицо на премиерския пост, за да бъде запазена тристранната коалиция и да бъдат избегнати предсрочни избори по средата на парламентарния мандат, отбелязва Ройтерс. Агенцията припомни, че Фицо подаде оставката на кабинета след големи протести по повод убийството на журналист, проучвал корупция в политическите среди. 

Сега в новото правителство за вътрешен министър е номиниран безпартийният Томаш Друкер, след като президентът бе изразил недоволство от първата кандидатура за поста. Според мнозина словаци обаче, докато "Смер" е на власт, нито Пелегрини, който е протеже на Фицо, нито Друкер ще гарантират честно разследване на убийството на журналиста Ян Куциак, посочва Ройтерс. 

За утре в Словакия са насрочени нови протестни митинги, за четвърти път поред. 

ТАСС цитира чешки медии, че новосъставеното правителство може още утре да поиска доверието на парламента. Очаква се най-малко 77 членове на 150-местния Национален съвет да му гласуват доверие. 
Коментари: 0