Петков: Благодаря на БМФ за изчерпателната информация

Икономическият министър даде за пример комуникацията, която е провел с корабната компания

Петков: Благодаря на БМФ за изчерпателната информация

Снимка: Красимир Свраков

5226 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

„Параходство БМФ“ са написали най-изчерпателното писмо и им благодаря за това. Влезли са в детайли за какво са използвали парите. Този заем е изцяло фокусиран към експорта. Ако имаме такава комуникация с този ползвател на обществени средства, трябва да го очакваме от всички използващи публични пари. Това каза служебният министър на икономиката Кирил Петков, който днес покани на публично изслушване осемте компании с големи кредити от ББР.

На тази среща обаче не се яви нито една от компаниите, като единствено БМФ изпрати позицията си и до медиите, освен до министъра. Всъщност две от осемте компании въобще не са пратили позиция до министъра.

Петков посочи, че шестте дружества са му изпратили обяснения както за нежеланието си да се явят на срещата, така и за самите кредити, получени от държавната банка. Най-изчерпателно – с конкретни числа и мотиви – е било обяснението на корабната компания, която всъщност все още е с 30% държавно участие.

Петков каза още, че шестте компании, които са му пратили писмени обяснения (само „Благоевград БТ“ и „Транспект“ АД отказаха), си плащат заемите и нямат забавяне. „Така че от тази гледна точка аз съм много щастлив“, каза Кирил Петков.

Той допълни, че с изключение на БМФ, той не знае никакви конкретики по кредитите – какви са лихвите, какви са обезпеченията. „За това нямаме информация до този момент. Моята задача е на края на цялото това упражнение да я направим наистина да бъде работеща банка за развитие. Много се надявам да финансираме експортно-ориентирани иновативни компании“, каза още Петков.

Коментари: 0