Петков: Расте броят на българите, имигрирали обратно

Социалният министър заяви, че принос имат чуждестранните работодатели

Петков: Расте броят на българите, имигрирали обратно

Има тенденция на увеличаване на българите, които се връщат от чужбина. Затова допринася и инвестиционният интерес от чуждестранни работодатели, който държавата ще продължи да насърчава. Това заяви социалният министър Бисер Петков пред членове на комисията по заетост и социални въпроси на Европейския парламент.

Той обясни, че политиката на правителството на България е насочена към ускорено увеличаване на доходите чрез постигане на по-висока заетост и производителност на труда. През първото полугодие на 2017 г. средната заплата в България се е увеличила с 10% в сравнение със същия период на миналата година. За 2018 г. се предвижда близо 11% ръст на минималната заплата - от 460 на 510 лв., допълни Петков. По думите му всички мерки и действия на правителството са в подкрепа на усилията младите хора да остават и реализират в у нас.

В срещата участваха заместник-министрите Зорница Русинова, Росица Димитрова, Султанка Петрова и Лазар Лазаров. По време на разговора бяха представени приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС в областта на заетостта и социалните въпроси. Обсъдени бяха политиките на българското правителство за повишаване на заетостта сред младежите и хората над 55 години и доходите и мерките за насърчаване на социалното включване и интеграция на хората с увреждания. 

Заместник-министър Русинова представи приоритетите на Българското председателство в областта на заетостта и социалната политика. Основните теми, които страната ни ще постави в центъра на европейските дебати през първата половина на 2018 г. са бъдещето на труда, политиките за ранно детско развитие и интеграция на хората с увреждания, както и възможностите за подкрепа от Европейския социален фонд след края на настоящия програмен период 2014-2020 г.

Заместник-министър Лазаров представи мерките за повишаване на заетостта и намаляване на безработицата сред младежите и хората над 55 години, които имат проблеми да се реализират на пазара на труда. Той посочи, че безработицата в България е 6,4%, докато средното й равнище в ЕС е 7,9%. 

Заместник-министър Петрова коментира, че развитието на социалната икономика и социалното предприемачество са сред приоритетите на българското правителство. Тя добави, че Министерството на труда и социалната политика ще организира конференция на високо ниво по тези теми в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Коментари: 0