Петкова: Бъдещето на АЕЦ „Белене“ ще е ясно до юни

Подписаният вчера договор прави необратим процеса по използването на американско ядрено гориво

Петкова: Бъдещето на АЕЦ „Белене“ ще е ясно до юни

Снимка: Красимир Свраков

2159 ~ 2 мин. четене

С анализа за оборудването за „Белене“ и VII блок на „Козлодуй“ ще сме готови до края на юни. Това заяви по БНТ енергийният министър Теменужка Петкова и допълни, че окончателното решение за бъдещето на проекта ще се вземе от следващия парламент.

Не бих казала, че проектът АЕЦ "Белене" е изоставен. Това, което правим, е да търсим вариант, който да даде сигурност на нашата енергийна система", каза тя.

Тя обясни, че диверсификацията на ядреното гориво, за която беше подписан договор вчера между АЕЦ „Козлодуй“ и американската компания „Уестингхаус“, е изискване на Агенцията по доставките, на "Евратом", които България трябва стриктно да следва.

„Под диверсификация се разбира да имаме разнообразие от източниците на доставка на съответния енергиен ресурс, което означава, на първо място, сигурност на доставката и на второ - конкуренция и конкурентни цени.“

По думите ѝ подписаният вчера договор е много важен и на практика прави необратим процеса по отношение на диверсификация на свежо ядрено гориво.

Петкова каза, че е било изключително важно за правителството да диверсифицира източниците на природен газ. От цената на природния газ зависи доколко конкурентноспособна ще бъде и българската икономика, уточни тя.

България има договор с Азербайджан за доставка на 1 млрд. куб. метра годишно за срок от 25 години. Идеята е свързана пряко с реализацията на Трансадриатическият тръбопровод и връзката с интерконектора Гърция-България. Входната точка на доставка на азерски газ е „Комотини“. Проектът към настоящия момент все още не е построен изцяло и трябва да бъде приключен до края на годината и бъде въведен в търговска експлоатация, посочи Петкова.

Тя обясни, че цените на природния газ у нас са значително по-ниски от тези на борсите в момента. „Това се случи благодарение на предоговорените условия по договора с "Газпром" и на договора с Азербайджан“.

Министърът обясни, че потребителите усещат това по цената на природния газ. Бизнесът го усеща при прегледи и анализ на цените на съседните борси.

Това, което се наблюдава в момента, е съживяване на икономиката и съответно покачване на търсенето на природен газ. С това се покачват и цените на световните пазари, каза Петкова.

Подкрепи Economic.bg