Петкова: Няма да се занимавам с Христо Ковачки и „интригите“ в енергетиката

Според енергийния министър нейната работа е да се грижи за енергийната сигурност на страната

Петкова: Няма да се занимавам с Христо Ковачки и „интригите“ в енергетиката

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

2168 ~ 1 мин. четене
Ние сме правова държава, има съответните компетентни институции, които имат възможността и ангажимента да разгледат всеки един въпрос и всеки един казус, който е поставен пред тях, в рамките на своята компетентност и да излязат със своето решение. Така енергийният министър Теменужка Петкова отговори на журналистическите въпроси, свързани с вчерашното решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да не проверява фирми производители и търговци на електроенергия, за които четирите национално представени работодателски организации твърдят, че са на Христо Ковачки и манипулират цената на тока за компаниите, като се облагодетелстват от това.

Петкова нарече твърденията на бизнеса „интрига между някакви отделни субекти в нашето общество“ и категорично заяви, че няма да вземе отношение.

„Работата на Министерството на енергетиката, на министъра на енергетиката е на първо място да се грижи за енергийната сигурност на страната, секторът да се управлява максимално добре, да се развива изцяло спазвайки всички пазарни принципи, изисквания и директиви на ЕС. Това е нашият ангажимент“, заяви Петкова.

Според нея КЗК е независима институция и е единствената, която е компетентна да се произнася по подобни въпроси. „Не съм аз човекът, който може да се произнесе по тази тема. След като КЗК е сезирана, тя разбира се ще прецени и в рамките на своята компетентност ще реши как да процедира“, добави енергийният министър.
Подкрепи Economic.bg