Петкова постави нов 5-годишен срок за „освобождаване“ на цените на тока

За либерализацията на пазара на ток за бита енергийното министерство говори от години, но конкретни стъпки не се предприемат

Петкова постави нов 5-годишен срок за „освобождаване“ на цените на тока
956 ~ 2 мин. четене
Александра Сотирова-Делчева Автор: Александра Сотирова-Делчева

Пълната либерализация на свободния пазар на ток ще се случи поетапно, в следващите от 3 до 5 години. Това заяви днес енергийният министър Теменужка Петкова по време на брифинга на Националния съвет за тристранно сътрудничество. 

„На първо място говорим за пълна либерализация за пазара на едро, след това на дребно, като сме заложили срок между 3 и 5 години, тъй като това е процес, който няма как да се случи еднократно“, заяви тя.

Днес Петкова заяви, че към този процес трябва да се подходи много внимателно, имайки предвид, че България е една от страните с най-висока енергийна бедност на населението.

За либерализацията на пазара на ток за бита енергийното министерство говори от години, но конкретни стъпки не се предприемат. Още през 2017 г. в свое изказване Петкова постави срок за излизане на свободния пазар на ток на всички потребители "между 3 и 5 години".

„Между три и пет години ще продължи процесът на либерализация на пазара на електроенергия“, коментира тя от Велико Търново през октомври 2017 г. През 2019 г. министърът постави същия срок. „Реалистичният срок, в който пазарът на електроенергия в България ще се либерализира напълно, е от 3 до 5 години“, казва тя по време на кръгла маса, посветена на механизмите за капацитет и въглищните региони в преход. Тогава Петкова подчерта, че България е една от последните страни в Европейския съюз, в която пазарът на ток все още не е либерализиран.

Бизнесът и индустрията реално от 2012 г. могат да купуват тока си на свободно договорени цени, но през годините заради сътресения на пазара често се забелязваше "миграция" на стопанските потребители от свободен към регулиран пазар. Миналата година беше направена важна стъпка за сектора като се прие държавата да не е единственият продавач на електроенергия на свободния пазар и така се създаде повече конкуренция. От началото на годината се заговори за либерализация и на част от битовите потребители, но по-късно „ремонтът“ на Закона за енергетика се промени и вече се говори за „освобождаване“ на цените на тока за всички „небитови“ потребители, които са около 300 хиляди. 

Днес депутатите одобриха окончателно как ще се случи това и в какъв срок. Либерализацията на цените обаче все още е далечна за домакинствата и задължителното излизане на свободния пазар евентуално ще се случи в следващите 3-5 години.

Подкрепи Economic.bg