Петролът достигна 70 долара за барел

Цената се движи от действията на ОПЕК и ситуацията в Иран

Петролът достигна 70 долара за барел
436 ~ 1 мин. четене
Петролът сорт Брент достигна 70 долара за барел по време на търговията днес. Сегашната стойност на суровината, търгувана на борсата в Лондон, е невиждана през последните 4 години, показва статистиката.
Според анализатори цената на нефта се вдига, водена от продължаващото ограничаване на износа от държавите в ОПЕК и големите производители извън картела, както и от събитията в Иран. Засега пазарът не отчита повишаването на добива в САЩ и Канада, което ще се отрази в по-голям износ от Северна Америка в бъдеще.

Ограничаването на добива в ОПЕК+  започна да действа от началото на 2017 г. и ще продължи до края на тази година. Това съвпадна с постепенното нарастване на търсенето в глобален мащаб и двата фактора доведоха до ръст на цената на суровината с 13% от началото на декември 2017 г.

„Стабилните фундаменти при петрола са основният двигател за повишаването на цените, но геополитическият риск и спекулативните пари ще подсилят ралито“, се казва в съобщение на американската банка JPMorgan.

Някои анализатори обаче предупреждават за корекция надолу след рязкото повишение на цените през декември и януари.

"Мнозина смятат, че цена на петрола над 60 долара ще се самокоригира, тъй като това ниво на цените ще насърчи значително повече сондажи в американските шисти", каза Уилям О'Лоулин, инвестиционен анализатор в австралийската компания Rivkin Securities.
Подкрепи Economic.bg