Петролът отново прехвърли 73 долара

Цената на суровината се повишава въпреки опасенията за глобалния икономически растеж

Петролът отново прехвърли 73 долара
456 ~ 1 мин. четене

След като цената на петрола сорт Брент се срина със 7 долара в рамките на една седмица (между 10 и 16 юли), днес нефтът вече се търгува над 73 долара за барел. В рамките на днешната борсова сесия повишението е минимално (0.15%) спрямо цената на затваряне в петък, но спрямо 16 юли има поскъпване с близо два долара.

Цената на суровината се повишава въпреки опасенията на лидерите на държавите от Г-20, че разрастващата се търговска война между САЩ и останалите големи икономики ще засегне негативно световния икономически растеж, а това пък би довело до спад на търсенето на петрол и петролни продукти.

Финансовите министри и управителите на централните банки от 20-те най-големи световни икономики приключиха срещата си в Буенос Айрес през уикенда, призовавайки към диалог, който да предотврати създаването на бариери пред  световната търговия и нарастването на геополитическото напрежение.

Глобалният икономически растеж остава силен и безработицата е на най-ниското си ниво от десетилетие, заявиха финансовите министри в изявление. Въпреки това рисковете от спад в краткосрочен и средносрочен план са се увеличили.

Разговорите през уикенда се състояха на фона на ескалиращата реторика в търговския конфликт между САЩ и Китай - най-големите икономики в света, които досега са наложили наказателни мита за 34 млрд. долара.

Подкрепи Economic.bg