Петролът падна под 70 долара за барел

Поевтиняването дойде след призив на американския президент Доналд Тръмп към Саудитска Арабия да намали производството

Петролът падна под 70 долара за барел
Котировките на петрола се понижиха в азиатската търговия след нов призив на президента на САЩ Доналд Тръмп за по-ниски цени. Това се случва в момент, когато Рияд иска да спре поевтиняването на суровината и обяви намаляване на добива си.

В азиатската електронна сесия американският лек суров петрол с доставка през декември понижи цената си с 83 цента до 59.10 долара за барел. Лондонският сорт Брент от Северно море с доставка през януари, който се използва като бенчмарк при определянето на цените на горивата в Европа,  поевтиня със 71 цента до 69.41 долара за барел.

Саудитска Арабия, която е най-големият износител на петрол в света, обяви, че през декември ще намали износа си с 500 000 барела на ден. Това съобщение позволи да се спре силният спад на котировките, но след призива на Тръмп към Рияд и ОПЕК, че се надява да не намаляват производството си, цените на петрола отново тръгнаха надолу.

Успоредно с това повсеместните търговски войни увеличават вероятността от забавяне на световния икономически растеж, предупреждават анализатори.
Коментари: 0