Петролът пое нагоре след решението на ОПЕК да свие производството

Засега намалението на квотите е сигурно до март 2020 г.

Петролът пое нагоре след решението на ОПЕК да свие производството

Снимка: БТА

Петролът се повиши в петък, след като ОПЕК и неговите съюзници се съгласиха да задълбочат намалението на производството на петрол до 500 000 барела на ден до март 2020 г. Това води до намаляване на общото производство на 1,7 милиона барела на ден.

Междинните сурови фючърси на САЩ в Западен Тексас спечелиха 1,7% до цена от $ 59,40 за барел. Сорт Brent се повиши с $1,10, или с 1,8%, до $ 64,51.

Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман каза пред репортери в петък, че квотата на богатото на петрол кралство ще бъде допълнителни 167 000 б/д до март 2020 г. Той също така заяви, че кралството ще продължи да надвишава квотата си с 400 000 барела на ден, което означава, че общото съкращение на производството всъщност ще бъде по-близо до 2,1 милиона барела на ден.

Страната е фактически лидер на ОПЕК и е категорична, че онези, които преди това са били свръхпроизводствени - като Ирак и Нигерия - спазват квотата на групата.

Руският министър на енергетиката Александър Новак заяви, че квотата на Москва ще бъде 300 000 барела на ден през първите три месеца на 2020 г. Това измерване изключва газовия кондензат - висока стойност на леката суровина, добивана като страничен продукт от производството на газ.

В четвъртък 14-членният картел, както и неговите съюзници, известни като OPEC + и включващи и Русия, по принцип се договориха да намалят продукцията с допълнителни 500 000 барела на ден.

Но на втория ден от срещите във Виена днес все още имаше много въпроси, включително как ще бъде разпределена квотата и колко дълго ще се простира споразумението. Петъчната среща последва бурна и маратонска сесия в четвъртък. Разговорите продължиха с часове, а обичайната пресконференция, проведена след края на срещата, беше рязко отменена.

Продължителността на сделката беше една от ключовите неизвестни. 

В петък ОПЕК заяви, че ще се събере отново на 5-6 март. 

Картелът обикновено се събира на всеки шест месеца, така че съобщението накара някои анализатори да вярват, че увеличеното съкращаване на производството ще продължи само през първото тримесечие.
Коментари: 0