\"Топлофикация София\" ще инвестира в мощности за ел.енергия

Производството може да се увеличи 4-5 пъти, смята новият директор Александър Александров

\

Снимка: сп. Икономика

"Топлофикация София" ще инвестира в мощности запроизводство на електрическа енергия, тъй като дружеството печели от нейното производство, а е на загуба от производството на топлоенергия. Това обяви новият изпълнителен директор на столичното парно Александър Александров в предаването "Оце от деня" по БНТ.

Той припомни, че има решение на Столичния общински сйвет от юни месец за спасяване на дружеството, което е собственост на Столичната община. Именно според него се предвижда инвестициите в нови мощности.

В момента "Топлофикация София" произвежда 4,8 млн. МВтч топлинна енергия, от които 3,8 млн. МВтч отиват към консуматорите, и едва 800 хил. МВтч. електроенергия. Това количество може да бъде увеличено 4 до 5 пъти, категоричен е Александров.

Столичното дружество има задължения в размер на 756 млн. лева, но е управлявано добре и няма опасност от финансов колапс, смята още Александров. Той заяви, че задълженнията се трупат, защото такава е спецификата на доставките, и задълженията се обслужват редовно.

"Ние заплащаме авансово на база подадена информация година по-рано количествата газ към "Булгаргаз". След което, произвеждаме топлинната енергия. Тази топлинна енергия се доставя до абонатите. Приблизително 45 дни след като енергията е доставена, ние изпращаме фактурите и получаваме парите си по тях. Това създава един отворен период от два месеца. През тези два месеца върху дружеството текат лихви", обясни той.

Проблемът с натрупването на дългове е структурен и той е валиден за всички топлофикации, заяви той. Дългът е трупан през годините. Александров не смята, че дружеството е управлявано лошо от предшествениците му е каза, че проблемът не е в мениджмънта.

Около 600 млн. лева са задълженията към БЕХ и 130 млн. лева са били към "Булгаргаз", като 20 млн. лева от тях са били погасени в последните дни.

Събираемостта на вземанията на дружеството е 97%, каза още новоназначеният шеф на компанията.

Александров, който пое поста само преди 20 дни, беше категоричен, че до юни догодина няма да има повишение на цената на парното и топлата вода, а ако след това има, решението ще бъде взето от КЕВР, от чиято компетентност са регулираните цени.

"Топлофикация София" също така планира да излезе на борсата и да продава там произведената енергия, като не използва посредник в продажбата, обяви още директорът.
Коментари: 0