Опасенията за втора вълна от Covid-19 обезцениха петрола

Китай сигнализира, че една от провинциите може да се превърне в ново огнище на заразата

Опасенията за втора вълна от Covid-19 обезцениха петрола

Снимка: Unsplash

956 ~ 2 мин. четене

Цените на петрола се понижиха с над 3% в началото на европейската търговска сесия, движени от притесненията за пренасищане на пазара с „черно злато“ и от възможността за втора вълна от коронавирус, предава Reuters. Така историческото съкращаване на производството от началото на месеца вече е засенчено от негативизма, който носи вируса.

Към 11:10 ч. българско време европейският петрол сорт Брент поевтиня с 3.26% до 29.96 долара за барел, а американският лек суров петрол (WTI) - с 3.44% до 23.88 долара за барел.

И двата бенчмарка отбелязаха печалби през последните две седмици, тъй като страните облекчиха блокадата си, бизнесите започнаха да възобновяват дейността си, а на места търсенето на гориво леко се възстанови. Производството на петрол в световен мащаб също намалява.

Възможността за втора вълна от коронавирус в Североизточен Китай и Южна Корея обаче тревожат инвеститорите дори в момент на разхлабване на мерките в повечето страни. На 9 май властите в Китай сигнализираха, че провинцията Зилин може да бъде ново огнище на заразата след ръст в броя на случаите на коронавирус там и отново затвориха училищата в региона и наложиха забрана за несъществен транспорт.

„Това определено е причина за безпокойство, тъй като последното, което хората искат, е блокирането да се повтори в много градове. Все пак мисля, че властите трябва да бъдат много по-подготвени при справянето с втора вълна“, заяви икономистът от OCBC Хауи Ли.

Глобалното търсене на петрол се понижи с около 30%, тъй като пандемията от коронавирус ограничи движението по целия свят, изграждайки огромни запаси в световен мащаб.

Страховете, че САЩ остават без място за съхранение на „черното злато“, предизвикаха срив в цената на WTI, чиито майски фючърси попаднаха на отрицателна територия миналия месец, а това подтикна някои американски производители да намалят обема на продукцията.

Броят на опериращите нефтени и газови инсталации в най-големия производител на петрол в света падна до 374 през седмицата до 8 май, което е рекордно ниско ниво по данни, публикувани в петък от енергийната компания Baker Hughes Co (BKR.N), датираща от 1940 г.

„Хората са изненадани от това колко бързо САЩ затварят производството си. Точно от това се нуждаем, за да подкрепим цените. Има още 10 дни преди изтичането на юнските фючърси. Ако те избегнат срив, подобен на този от миналия месец, значи сме видели дъното“, казва Тони Нунан, старши мениджър на риска в Mitsubishi Corp в Токио.

Коментари: 0